Tofskokott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tofskokott
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
En teckning som visar en hona (överst) som uppvaktas av en hane.
En teckning som visar en hona (överst) som uppvaktas av en hane.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Seglarfåglar
Apodiformes
Familj Kolibrier
Trochilidae
Släkte Lophornis
Art Tofskokott
L. ornatus
Vetenskapligt namn
§ Lophornis ornatus
Auktor Boddaert, 1783
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tofskokott (Lophornis ornatus) är en liten kolibri som förekommer i norra Brasilien, östra Venezuela, Franska Guyana, Guyana och Surinam samt på Trinidad. Den anses som en mindre vanlig kolibriart, men är inte rödlistad som hotad av IUCN, bland annat på grund av dess vida utbredningsområde och att den sammantagna populationen, trots att det ännu saknas mer precis kunskap om storlek och populationstrend, inte antas minska i en sådan takt att artens fortlevnad hotas.[1]

Arten blir bara omkring 7 centimeter i längd. Utmärkande för hanen är den röda tofsen på huvudet och de påfallande långa kindfjädrarna. Vid uppvaktningen av honan reser hanen upp tofsen och spärrar ut kindfjädrarna och han flyger även i halvcirklar omkring henne. Vanligen läggs två ägg och honan föder upp ungarna själv. Boet fästs vid grenar, är skålformigt och konstrueras av växtfiber och spindelväv.

Födan består av nektar från flera olika sorters blommor. Fåglarna har ett födosöksbeteende som innefattar att de ryttlar framför blommorna när de äter nektar. De äter även små insekter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007, s. 324 (not:i källan omskriven som tofskolibri). ISBN 0-7513-3427-8

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Lophornis ornatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]