Vattenpass

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rörlibell. Röret är svagt böjt och bubblan placerar sig på den högsta punkten
Libellens lutning indikeras av gasbubblan

Vattenpass är ett verktyg som med hjälp av en libell visar om verktyget har en viss lutning, vanligen relativt den vågräta eller den lodräta riktningen.

Libellen är en del av vattenpasset och består oftast av ett genomskinligt vätskefyllt rör med en gradering och en invändig synlig gasbubbla. Vissa libeller (doslibeller) är utformade för att bestämma riktningsavvikelsen från ett horisontellt plan.

Ett vattenpass har ofta en libell för vågrät mätning och en för lodrät mätning. På vissa vattenpass kan det finnas en tredje libell i 45° vinkel mot de båda andra. Ibland kan denna tredje libell vara vridbar och försedd med en skala. Med detta tillägg går det att mäta valfria lutningar mellan 0° och 90°.

Det var bara i äldre tider som vatten var vätskan som givit namnet åt verktyget. Vatten har i denna tillämpning en del oönskade egenskaper, bland annat att det fryser i kallt väder. Numera används vätskor med låg viskositet, som ger lättrörliga blåsor samt tål låga temperaturer.

Olika typer av vattenpass[redigera | redigera wikitext]

Dosvattenpass
  • Husvagnsvattenpass har två libeller i 90° vinkel mot varandra, monterade på en liten platta, som man lägger mot en husvagns golv. Husvagnens stödben ska justeras i alla hörn, tills de två libellernas bubblor samtidigt  visar önskad noggrannhet och då kan golvet anses vara vågrätt.
  • Stolpvattenpass har två libeller monterade på ett anslag böjt i 90° vinkel. Anslaget läggs mot kanten av en stolpe (eller kanske hörnet på ett skåp eller en bokhylla etcetera). När bägge libellernas blåsor samtidigt  visar tillräcklig noggrannhet, anses den mätta kanten vara lodrät i alla riktningar.
  • Dosvattenpass för inställning av vågräta ytor har i stället för en rörlibell vätskan innesluten i en doslibell, en liten cirkulär behållare med svagt välvd översida med ett litet cirkelmärke mitt på. När bubblan befinner sig helt i mitten av det lilla cirkelmärket, är det kontrollerade planet vågrätt. Om planet är rätt justerat, skall bubblan ligga helt stilla inom det cirkelformade märket, om doslibellen roteras ett varv.
  • Slangvattenpass fungerar enligt principen om kommunicerande kärl och består av en slang avslutad i bägge ändar med ett kort genomsynligt ofta graderat rör. De båda rören hålls intill varandra, och slangen fylls med så mycket vatten att man ser vattenytan i bägge rören. Siktrören kan flyttas ifrån varandra och man kan på så vis markera eller sätta ut höjder även om det inte är fri sikt mellan ändpunkterna. Synrören och slangen får inte vara alltför smala, då annars kapillärkrafter kan påverka mätresultatet.
  • Elektroniska vattenpass presenterar mätvärdena digitalt och möjliggör hög precision.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]