Vattenpass

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bubbla i vattenpass
Principen för libellens funktion

Vattenpass, ett verktyg som med hjälp av en rörlibell, ett genomsynligt vätskefyllt svagt böjt rör med en gradering och en invändig siktbar gasbubbla. Libellen visar om den linje verktyget ligger på har en viss lutning, vanligen exakt vågrätt eller exakt lodrätt.

Det var bara i äldre tider vatten var vätskan som givit namnet åt verktyget. Vatten har i denna tillämpning en del oönskade egenskaper, bland annat att det fryser i kallt väder. Numera har man i stället vätskor av annat slag, med låg viskositet, som ger lättrörliga blåsor samt tål låga temperaturer.

Det avbildade vattenpasset har en libell för vågrät mätning (i överkanten). En annan i exakt 90° vinkel däremot, den runda till vänster, för lodrät mätning. På vissa vattenpass kan det finnas en tredje libell i 45° vinkel mot de båda andra. Ibland kan denna tredje libell vara vridbar och försedd med en skala. Med detta tillägg kan man mäta valfria lutningar mellan 0° och 90°.

Olika typer av vattenpass[redigera | redigera wikitext]

Ett dosvattenpass
  • Ett husvagnsvattenpass har två libeller i 90° vinkel mot varandra, monterade på en liten platta, som man lägger mot en husvagns golv. Husvagnens stödben ska justeras i alla hörn, tills de två libellernas bubblor samtidigt  spelar in mot resp märken; då är golvet "vågrätt åt alla håll".
  • Ett stolpvattenpass har två libeller monterade på ett anslag böjt i 90° vinkel. Anslaget läggs mot kanten av en stolpe (eller kanske hörnet på ett skåp eller en bokhylla etc). När bägge libellernas blåsor samtidigt  spelar in mot märkningen står den mätta kanten "lodrätt åt alla håll".
  • Ett dosvattenpass för inställning av vågräta ytor har i stället för en rörlibell vätskan innesluten i en doslibell, en liten cirkulär behållare med svagt välvd översida med ett litet cirkelmärke mitt på. När bubblan befinner sig helt i mitten av det lilla cirkelmärket, är det kontrollerade planet vågrätt "åt alla håll". Om planet är rätt justerat, ska bubblan ligga helt stilla inom det cirkelformade märket, om man snurrar doslibellen ett helt varv runt.
  • Ett slangvattenpass fungerar enligt principen om kommunicerande kärl och består av en slang avslutad i bägge ändar med ett kort genomsynligt ofta graderat rör. De båda rören hålls intill varandra, och slangen fylls med så mycket vatten att man ser vattenytan i bägge rören. Siktrören kan flyttas ifrån varandra och man kan på så vis markera eller sätta ut höjder även om det inte är fri sikt mellan ändpunkterna. Synrören och slangen får inte vara alltför smala, då annars kapillärkrafter kan påverka mätresultatet.

Vattenpass kan också vara elektroniska.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]