Vinbärssläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vinbärssläktet
Rosenrips (R. sanguineum)
Rosenrips (R. sanguineum)
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Stenbräckeordningen
Saxifragales
Familj Ripsväxter
Grossulariaceae
Släkte Vinbärssläktet
Ribes
Vetenskapligt namn
§ Ribes
Auktor Linné, 1753
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Vinbärssläktet eller ripsar (Ribes) är ett växtsläkte med cirka 160 arter i den monotypiska familjen ripsväxter (ibland ribesväxter eller vinbärsväxter). De flesta arterna förekommer i kalla och tempererade områden på norra halvklotet. Några få arter är epifytiska, men de flesta är markväxande. Släktet innehåller kända arter som krusbär (R. uva-crispa), måbär (R. alpinum) och svarta vinbär (R. nigrum). Röda vinbär är ett samlingsnamn för flera olika arter och hybrider.

Arterna i släktet är buskar, eller sällan små träd, som kan vara lövfällande eller städsegröna. Grenarna har ibland taggar och borst. Bladen är strödda, skaftade hela, eller mer vanligt, handflikiga. Blomställningen är en klase, mer sällan en kvast eller flock, och bär få till många blommor. Blommorna är tvåkönade, eller enkönade tvåbyggare. Fodret har fyra till fem, relativt stora kronbladlika flikar. Kronbladen är (0-) 4-5 ofta mindre än foderflikarna och sitter mellan dem. Ståndarna är 4-5. Fruktämnet är undersittande. Pistillen är till hälften tvådelad, sällan hel. Frukten är ett köttigt bär med kvarsittande foder i toppen. Fröna är många.

Flera arter odlas för sina ätliga bär, bland andra, krusbär (R. uva-crispa), röda vinbär (R. rubrum) och svarta vinbär (R. nigrum).

Källor[redigera | redigera wikitext]