Hoppa till innehållet

Xylitol: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
allt har blivit bra nu
Märken: Kontrollera redigeringen Stor borttagning av text VE
Ealex39 (Diskussion | Bidrag)
Gjorde redigering 34036124 av 195.67.95.14 (diskussion) ogjord
Rad 24: Rad 24:


[[Bild:Xylitol crystals.jpg|miniatyr|220px|Xylitolkristaller]]
[[Bild:Xylitol crystals.jpg|miniatyr|220px|Xylitolkristaller]]

*
'''Xylitol''' eller '''björksocker''' är en [[sockeralkohol]] som finns i [[Växtfibrer|fibrer]] hos många [[frukt]]er och [[grönsak]]er.

Namnet ''xylitol'' kommer från [[klassisk grekiska]] ''ξύλον'' (''xylon''), ’träd’, och ändelsen ''-itol'' som används för sockeralkoholer.

== Egenskaper ==
Xylitol är ett vitt, nästan luktfritt kristallinskt pulver som är lättlösligt i [[vatten]]. Det smakar lika sött som vanligt [[socker]] (som [[sackaros]] och [[glukos]]) men ger bara 2,4 [[kcal]] energi per [[gram]], vilket är mindre än 2/3 så mycket som för socker (3,8 kcal/g). Dessutom är det bättre för [[diabetiker]] eftersom den ger ett mindre [[insulin]]påslag än [[kolhydrater]].

== Framställning ==
Xylitol upptäcktes i slutet av 1800-talet, parallellt av tyska och franska forskare. Dess betydelse för tandhälsan undersöktes i [[Finland]] på 1970-talet. Där tillverkades det av [[sav]]en från [[björk]]. I dag tillverkas xylitol i flera länder av [[lövträ]] och [[majs]].

Hemicellulosan [[xylan]] kan lätt brytas ner till [[xylos]] som sedan [[Hydrogenering|hydrogeneras]] med [[väte|vätgas]] under högt tryck till xylitol.

== Användning ==
Xylitol används ofta som [[sötningsmedel]] i [[tuggummi]]n och tabletter, eftersom studier har visat att ämnet motverkar [[karies]].<ref name="yths">{{webbref|titel=Studenternas Hälsovårdsstiftelse|url=http://www.yths.fi/sv/halsokunskap_och_forskning/halsodatabanken/167/xylitol|hämtdatum=20 maj 2014}}</ref> Den främsta mekanismen för denna effekt anses vara ökad [[saliv]]utsöndring. Studier har också visat att xylitol hämmar tillväxten av vissa bakterier, vilket därmed förhindrar uppkomsten av [[öroninflammation]]er hos barn.<ref name="yths"/> Xylitol har [[E-nummer]] 967.<ref>[http://www.slv.se/upload/dokument/markning/tillsatser/E-nrny13%20webb.pdf Livsmedelsverkets E-nummernyckel]</ref>

== Toxicitet ==
Xylitol har aldrig visat sig farligt för människor. Det finns exempel på konsumtion över 400 gram dagligen under längre perioder utan negativa effekter.<ref>http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/783060?dopt=Abstract {{språkikon|en|engelska}}</ref>. Liksom med andra sockeralkoholer har överdriven konsumtion en laxerande effekt, vilket kan leda till [[diarré]]<ref>http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/#S%C3%B6tningsmedel</ref> och andra övergående symptom.

Xylitol är starkt [[toxisk]] för [[hund]]ar, vilka saknar förmågan att alls bryta ner substansen. Det kan bland annat orsaka [[hypoglykemi]]sk [[koma]], i vissa fall med dödlig utgång.<ref>http://files.meetup.com/556343/xylitol%20in%20dogs.pdf{{språkikon|en|engelska}}</ref>

== Källor ==
<references/>

== Se även ==
*[[Arabitol]]
*[[Sorbitol]]
*[[Xylos]]


[[Kategori:Sockeralkoholer]]
[[Kategori:Sockeralkoholer]]

Versionen från 14 april 2016 kl. 11.20

Xylitol
Strukturformel
Systematiskt namn(2R,3R,4S)-Pentan-1,2,3,4,5-pentol
Övriga namnBjörksocker
Kemisk formelC5H7(OH)5
Molmassa152,1458 g/mol
UtseendeFärglösa kristaller med söt smak
CAS-nummer87-99-0
SMILESOC[C@@H](O)C(O)[C@@H](O)CO
Egenskaper
Densitet0,77 g/cm³
Löslighet (vatten)642 g/l
Smältpunkt93,5 °C
Kokpunkt216 °C
Faror
LD5012500 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits
Xylitolkristaller

Xylitol eller björksocker är en sockeralkohol som finns i fibrer hos många frukter och grönsaker.

Namnet xylitol kommer från klassisk grekiska ξύλον (xylon), ’träd’, och ändelsen -itol som används för sockeralkoholer.

Egenskaper

Xylitol är ett vitt, nästan luktfritt kristallinskt pulver som är lättlösligt i vatten. Det smakar lika sött som vanligt socker (som sackaros och glukos) men ger bara 2,4 kcal energi per gram, vilket är mindre än 2/3 så mycket som för socker (3,8 kcal/g). Dessutom är det bättre för diabetiker eftersom den ger ett mindre insulinpåslag än kolhydrater.

Framställning

Xylitol upptäcktes i slutet av 1800-talet, parallellt av tyska och franska forskare. Dess betydelse för tandhälsan undersöktes i Finland på 1970-talet. Där tillverkades det av saven från björk. I dag tillverkas xylitol i flera länder av lövträ och majs.

Hemicellulosan xylan kan lätt brytas ner till xylos som sedan hydrogeneras med vätgas under högt tryck till xylitol.

Användning

Xylitol används ofta som sötningsmedel i tuggummin och tabletter, eftersom studier har visat att ämnet motverkar karies.[1] Den främsta mekanismen för denna effekt anses vara ökad salivutsöndring. Studier har också visat att xylitol hämmar tillväxten av vissa bakterier, vilket därmed förhindrar uppkomsten av öroninflammationer hos barn.[1] Xylitol har E-nummer 967.[2]

Toxicitet

Xylitol har aldrig visat sig farligt för människor. Det finns exempel på konsumtion över 400 gram dagligen under längre perioder utan negativa effekter.[3]. Liksom med andra sockeralkoholer har överdriven konsumtion en laxerande effekt, vilket kan leda till diarré[4] och andra övergående symptom.

Xylitol är starkt toxisk för hundar, vilka saknar förmågan att alls bryta ner substansen. Det kan bland annat orsaka hypoglykemisk koma, i vissa fall med dödlig utgång.[5]

Källor

Se även