Pär Lagerkvist: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 61: Rad 61:
==Externa länkar==
==Externa länkar==
*{{Libris namn|Lagerkvist|P%E4r|1891-1974}}
*{{Libris namn|Lagerkvist|P%E4r|1891-1974}}
*[http://http://www.filateli.se/PerLagerkvist.pdf Pär Lagerkvist och vykorten]
*[http://filateli.sk-1.se/data/archive/media/perlagerkvist.pdf Pär Lagerkvist och vykorten]


{{start box}}
{{start box}}

Versionen från 13 december 2007 kl. 13.39

Pär Lagerkvist

Pär Fabian Lagerkvist, född 23 maj 1891 i Växjö i Kronobergs län (Småland), död 11 juli 1974 i Stockholm, var en svensk författare och poet.

Biografi

Pär Lagerkvist föddes som sonen till en järnvägsanställd och växte upp i ett pietistiskt hem i Växjö. Han anammade enligt honom själv en lutheransk tro utan att ifrågasätta denna, men blev under gymnasietiden alltmer kritisk till denna och anammade istället den darwinistiska läran. Trots detta kunde han aldrig släppa tanken på att Gud inte kunde finnas, och han återkom ständigt till detta tema. Senare kom han även att skriva artiklar med socialistiska teman, bland annat för tidningen Politiken.

Han blev ledamot av Svenska Akademien 1940, filosofie hedersdoktor och nobelpristagare i litteratur 1951. Lagerkvist beskriver den sekulariserade människans ofrånkomliga ångest inför en värld utan Gud, eller om man så vill en tro på en Gud som inte längre finns. Detta återkommer som ett grundtema i flera av hans verk. Hans kanske mest kända dikt från samligen Ångest - "ångest, ångest är min arvedel..." utgår från denna känsla. Även i romaner som Barabbas eller Sibyllan tas temat upp. Lagerkvist har viktiga kopplingar till existensfilosofiska strömningar och är en av de svenska 1900-talslyrikens centralgestalter. I Bödeln gestaltas ondskans problematik på ett pregnant sätt i en renässansmiljö.

Pär Lagerkvist är far till Bengt Lagerkvist och Ulf Lagerkvist.

Bibliografi

Priser och utmärkelser

Kuriosa

Tåget Y32 1410 som trafikerar Krösatågen i Småland och Halland, har fått namnet Pär Lagerkvist. Lagerkvist har även fått en väg uppkallad efter sig i Växjö: Pär Lagerkvists väg.

Externa länkar



Företräddes av
Verner von Heidenstam
 Svenska Akademien,
Stol nr 8

1940-1974
Efterträddes av
Östen Sjöstrand