Övergångsrit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En övergångsrit är en rit som markerar en persons övergång från ett stadium i livet till ett annat. Övergångsriter brukar sammanfalla med familjehögtider. Riterna brukar åtföljas av en fest såsom dopfest, konfirmationsfest och bröllop. Ibland får den inblandade ett (nytt) namn i och med riten; vid dop eller giftermål. Vid riten får den aktuella personen inte sällan gå igenom en prövning, som vid möhippor eller svensexor.

I nästan alla kulturer på jorden finns följande typer av övergångsrit:

Övergångsritualer behöver inte nödvändigtvis vara av religiös natur. Inom vetenskaper som exempelvis etnologi och sociologi används begreppet ofta för att beskriva små övergångar i vardagslivet, exempelvis mellan arbetstid och fritid. Afterwork-traditionen är att bra exempel på en aktivitet som har en symbolisk funktion, även om vi kanske inte uppfattar den som en ritual.

Övergångsrit kan också kallas Inititiationsceremoni, initiationsrit, rite de passage eller passagerit.

Begreppet initiation används även för att beteckna den psykologiska strukturförvandling som möjliggörs eller tydliggörs av invigningsriterna i de gamla mysterieskolorna, och även i dagens esoteriska ordenssällskap.

Les Rites de passage är den franske folkloristen Arnold van Genneps bok från 1909, i vilken han redogör för de gemensamma strukturer och den gemensamma symbolik som går att hitta i övergångsritualer kring hela världen.

Religiösa eller civila övergångsriter[redigera | redigera wikitext]

Kristna övergångsriter[redigera | redigera wikitext]

Judiska övergångsriter[redigera | redigera wikitext]

Zoroastriska övergångsriter[redigera | redigera wikitext]

Icke-religiösa övergångsriter[redigera | redigera wikitext]