AAT 52

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
AAT 52 / NF-1
Motte-Picquet-ANF1.jpg
En AAT 52 monterad på bryggvingen på den franska fregatten La Motte-Picquet.
Beskrivning
Typ Kulspruta
Ursprungsland Frankrike Frankrike
Tjänstehistoria
Brukstid 1952–2008
Används av Argentina, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Centralafrikanska republiken, Djibouti, Elfenbenskusten, Gabon, Irland, Kenya, Komorerna, Madagaskar, Mali, Mauretanien, Mauritius, Marocko, Niger, Senegal, Seychellerna, Somalia, Spanien, Togo
Medverkan i krig Indokinakriget, Algerietrevolten, Suezkrisen, Kuwaitkriget, Bosnienkriget, Afghanistankriget
Era Kalla kriget
Produktionshistoria
Designer Manufacture d’Armes de Chatellerault
Designdatum 1952
Tillverkare Manufacture d'armes de Saint-Étienne (MAS)
Varianter NF-1
Specifikationer
Kaliber 7,5 × 54 mm (AAT 52)
7,62 × 51 mm NATO (NF-1)
Piplängd 500 mm (lätt pipa)
600 mm (tung pipa)
Magasin bandmatad
Låsmekanism Halvreglat slutstycke
Längd 980–1245 mm
Vikt 10 kg (med lätt pipa)
11,3 kg (med tung pipa)
Eldhastighet 900 skott/min
Mynningshastighet 840 m/s (AAT 52)
830 m/s (NF-1)

AAT 52 (franska: Arme Automatique Transformable Modèle 1952) är en kulspruta tillverkad av franska Manufacture d'armes de Saint-Étienne (MAS). Det var den första inhemska vapnet som började produceras efter andra världskriget.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

AAT 52 har ett halvreglat slutstycke där rekylkraften får verka på en hävarm som skjuter tillbaka slutstycket bakre del och därmed även låser upp den främre delen som drar ut hylsan. Det ger en mekanism som väger lite och som är enkel att tillverka. Nackdelen är att patronhylsan börjar dras ut redan i ett tidigt skede medan gastrycket fortfarande är högt.

AAT 52 är ett luftkylt vapen med utbytbar pipa. Piporna finns i två varianter; ”Lätt” för användning som lätt kulspruta och ”Tung” för ihållande eldgivning. Pipbyte är enkelt när vapnet är monterat på en tripod, men när det används som lätt kulspruta är bipoden monterad på pipan vilket gör pipbytet svårare.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

AAT 52 konstruerades ursprungligen för den franska kalibern 7,5 × 54 mm som tidigare använts i den äldre kulsprutan FM 24/29 samt gevären MAS-36 och MAS-49. När 7,62 × 51 mm NATO antogs som standardkaliber inom NATO i slutet av 1950-talet valde Frankrikes försvarsmakt att anpassa AAT 52 till den kalibern. Resultatet fick namnet NF-1.

NF-1 monterad som ytterkulspruta på ett stridsvagnstorn. Patronlådan kan vikas in när den inte används för att ta mindre plats. NF-1 monterad som ytterkulspruta på ett stridsvagnstorn. Patronlådan kan vikas in när den inte används för att ta mindre plats.
NF-1 monterad som ytterkulspruta på ett stridsvagnstorn. Patronlådan kan vikas in när den inte används för att ta mindre plats.

Källor[redigera | redigera wikitext]