Affiliatenätverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett affiliatenätverk är ett system där annonsörer som vill öka sin försäljning via Internet matchas ihop med webbplatsägare som vill öka sina annonsintäkter genom så kallade affiliateprogram. Varje annonsör skapar ett eget affiliateprogram i systemet. Vanligen sker annonsering via webbannonser, textlänkar eller djuplänkar direkt till enskilda produkter/produktkategorier och man betalar för besök eller för köp. Ofta används en kaka (cookie) för att spåra vilken affiliate som skall ha betalt. Fördelen för en webbplatsägare är främst att flera annonsörer samlas på samma ställe, samtidigt som man kan få se fullständig statistik. Man slipper också utbetalningar från flera olika annonsörer i och med att affiliatenätverket står för all fakturering mot samtliga annonsörer. Nackdelen är att ägaren av affiliatenätverket tar en procent som blir ett tillägg för företaget som redan ger ut provision till annonsören.

TradeDoubler är ett av de största nätverken som är baserade i Sverige men det finns andra stora aktörer som TradeTracker, Adservice.com, Affiliator, zanox, CJ, AdBid, Double.net, Adtraction, ADsettings, Adrecord, WordOn, med flera.

I dagsläget finns de flesta branscher representerade inom denna marknadsföringskanal vilket inte alltid varit självklart. Nu marknadsförs allt ifrån kläder till kreditkort och marknaden växer stadigt med företag som upptäcker detta sätt att marknadsföra sig själva.

Affiliate[redigera | redigera wikitext]

Affiliate (engelska för "ansluten" eller "anknuten") används för en webbsajt som genom annonser dirigerar trafik av internetanvändare till en annan sajt. Ett affiliateprogram är en överenskommelse där de som driver en online-affärssida (en internetbutik till exempel) tar ut en avgift, eller kommission, till affiliate-partnern för att vidarebefordra trafik till dem. Den som är affiliate länkar alltså vidare besökare till affärssidan mot betalning. Kommissionen kan vara för vad som kallas avslut, det vill säga då den som klickat på länken sedan genomför ett köp eller liknande, eller en liten ersättning för varje unik besökare som omdirigerats.

En affiliate samlar ofta produkter från flera olika partners på sin sida och får då sedan ersättning för den trafik som affiliaten driver till sina partners.

Telemarketing Affiliate[redigera | redigera wikitext]

Denna typ av telemarketing innebär att man både som säljare och annonsör har större valmöjligheter när det gäller att hitta bra samarbeten. Vanliga telemarketingbolag låter oftast inte säljare välja vilka produkter man ska sälja, och oftast har annonsörerna ingen möjlighet att välja vilka säljare som ska marknadsföra deras produkter.

Som annonsör hanterar man alla säljare genom att acceptera de som är lämpliga för kampanjen. Detta gör att annonsören alltid är väl informerad om vilka som marknadsför varumärket. Direktkontakt mellan säljare och annonsör är något som inom Telemarketing-Affiliate är en stor del, vilket är en stor fördel för båda parter.