Hoppa till innehållet

Sveriges Kommunikationsbyråer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sveriges Reklamförbund)

Sveriges Kommunikationsbyråer eller Komm, tidigare Sveriges Reklamförbund, är en branschorganisation för byråer inom reklam, public relations och marknadskommunikation. De fungerar som en intresseorganisation för fristående företag som huvudsakligen är verksamma konsulter inom reklam, public relations, media, mobilt, event, direktreklam, design och action marketing.[1] Sveriges Kommunikationsbyråer definierar reklam i vid bemärkelse omfattande en eller flera moment i kedjan analys, strategi, gestaltning, implementering och uppföljning, syftande till ömsesidig nytta och stärkt konkurrenskraft för byråer och beställare.[källa behövs][2]

Ansvarig Reklamutgivare[redigera | redigera wikitext]

ARU, Ansvarig Reklamutgivare, är ett krav för medlemskap i Sveriges Kommunikationsbyråer. ARU erhålls efter genomförd och godkänd utbildning i marknadsrätt och annan juridik som är relevant. ARU-kompetensen förnyas åtminstone vart femte år genom VARU - Vidareutbildning av Ansvarig Reklamutgivare.[2]

Etiska frågor[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Kommunikationsbyråer engagerar sig i etiska frågor och vill öka kunskapen om hur reklam påverkar näringsliv och samhälle. Förbundet är en av huvudmännen bakom Reklamombudsmannen.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Guldägget startade 1961 och är Sveriges äldsta reklamtävling. Tävlingens syfte är att lyfta fram Sveriges bästa reklam, föra svensk reklam framåt och höja den kreativa standarden. Guldägget belönar både byrån som gjort reklamen och uppdragsgivaren. Pristagarna belönas med Guldägg, Silverägg eller Diplom i elva kategorier och de fem specialpriserna Guldäggsplaketten, Guldskrift, Platinaägget, Kycklingstipendiet och Mediepriset.

En ny utmärkelse har skapats av Sveriges Kommunikationsbyråer, Svensk Form och Stiftelsen Svensk Industridesign: "Swedish Design Award" för att belöna Sveriges bästa design med utmärkelsen >>Design S<<. Utmärkelsen utdelades för första gången år 2005. Under 2009 lämnade Sveriges Kommunikationsbyråer tävlingen som delägare.

Företrädare[redigera | redigera wikitext]

Verkställande direktör[redigera | redigera wikitext]

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]