Ahrensburgkulturen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Paleolitikum

Kronologi

Stenteknologi
Den lilla triangulära tångepilspetsen, är karakteristisk för slutet av senglacial tid.
Utbredningsområde

Ahrensburgkulturen (110008000 f.Kr.) är en renjägarkultur som utbredde sig i norra Tyskland, Nederländerna, Belgien och västra Polen. Den befolkade förmodligen också Skåne och Västsverige. Kulturen kan eventuellt ha härstammat från brommekulturen eller hamburgkulturen. Namnet kommer från staden Ahrensburg som ligger direkt i anslutning och nordöst om Hamburg.

Renjägarkultur[redigera | redigera wikitext]

Det arktiska klimatet som då låg över Skandinavien krävde mycket stora jaktområden för att livnära människorna. Födan var mest vildren (ungefär 600-1 000 fynd), men även älg, bison, vildhäst samt rester av lodjur, bäver, varg och räv har återfunnits.

På hamburg- och ahrenburgkulturernas sommarjaktplatser vid randen av de glaciala tunneldalarna i Schleswig-Holstein finns en stor koncentration i avfallslagren av villebråd av samma art (99%). Detta tyder på att de andra arter som påträffats fälldes så att säga av en ren slump och att renen, som är ett typiskt flockdjur, var det enda djur som jagades på allvar. Genom att följa en renhjord hade en grupp jägare inte bara skaffat sig ett vandrande skafferi, till en viss grad jämförligt med en domesticerad hjord, utan hade också ständig tillgång till en stor del av de råvaror de behövde, hudar till kläder och tält, horn och senor till jaktvapen. Det är givetvis omöjligt att avgöra om dessa jägare, om de fått längre tid på sig, skulle ha förändrat sitt redan tämligen intima förhållande till renhjordarna. Ur försörjningssynpunkt hade de redan nått fram till en mycket tillfredsställande relation; när renen långt senare tämjdes i området norr om polcirkeln användes den i första hand som dragdjur, eller t.o.m. riddjur[källa behövs]. I varje fall är frågan rent akademisk, eftersom hela den ekologiska ramen plötsligt förändrades, inom loppet av bara några få generationer. I och med att det senglaciala klimatet efterträddes av det postglaciala och landisen inledde sin definitiva tillbakagång, började skogen snabbt inkräkta på de öppna betesmarker som tidigare varit renens speciella domäner.

Swidérienkultur[redigera | redigera wikitext]

Swidérienkultur är den polska motsvarigheten till Ahrensburgkulturen. Namnet kommer efter en boplats sydöst om Warszawa. Den återfanns längs Karpaternas nord- och östsluttningar.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Clark, Grahame, Människans äldsta historia (1969)
  • Sten- och bronsålderns ABC (1991)