Akathistos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ikon som föreställer Theotokos.

Akathistos (grekiska: Ἀκάθιστος, ’icke-sittande’) eller akathistoshymn (Ἀκάθιστος Ύμνος), är en form av kristen responsorisk bön som framför allt förekommer inom Östortodoxa kyrkan där den ingår i liturgin. Östkatolska kyrkor har dock spridit bönformen även till väst. En akathistos riktar sig till Gud, jungfru Maria (Theotokos), helgon, eller särskilda händelser. Till formen påminner den genom sin växelsång om den västkyrkliga litanian.

Namnet på denna bön, ’icke-sittande’, kommer av att den enligt ortodox tradition skall utföras stående. En akathistos består av tretton delar, var och en innehållande en kontakion och en oikos; många akathistos efterliknar de äldsta kända sådana, som skrevs på 500-talet, och de har därför ofta mycket likartade former. Den mest berömda av alla akathistos, vilken också ofta kallas Akathistoshymnen, antas vara författad av Romanos Melodos under 500-talet. Denna akathistos är tillägnad Theotokos, och brukas i såväl Östortodoxa kyrkan som Katolska kyrkan; påve Benedictus XIV förklarade denna år 1746 för att vara en avlatsbön.

Akathistos är vidare ett begrepp inom ikonografin, och åsyftar vissa ikoner av Theotokos, i synnerhet Hilandar-Akathistos från klostret vid Athos, vilken har en egen festdag i den ortodoxa kalendern (12 respektive 25 januari).