Aladdin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om en sagofigur. För andra betydelser se: Aladdin (olika betydelser).
Aladdin i den magiska trädgården, illustration av Max Liebert.

Aladdin (Anglisering av det arabiska namnet (från början syriska) Alāʼ ad-Dīn, Arabiska: علاء الدين bokstavligt "trons ädelhet") är en av historierna från den så kallade islamiska gyllene åldern, med ursprung i sagosamlingen Tusen och en natt. Historien är där en av de mest kända, även om den egentligen lades till av Antoine Galland.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga historien om Aladdin är en folksaga från mellanöstern. Den handlar om en lat och utfattig yngling vid namn Aladdin, i en kinesisk stad, som rekryteras av en trollkarl från Maghreb (förklädd till brodern av Aladdins döde far) för att hämta en oljelampa från en magisk grotta fylld med fällor. Efter att trollkarlen försöker lura honom finner Aladdin sig själv fångad i grottan. Aladdin har dock kvar en magisk ring han fått av trollkarlen, och när han gnuggar sina händer i sorg gnuggar han ringen av misstag, och en ande dyker upp. Aladdin önskar sig ut ur grottan, och återvänder till sin mor. Han har fortfarande kvar lampan, och när hans mor försöker rengöra den kommer en andra, mycket mäktigare, ande fram. Anden måste lyda personen som håller i lampan, och med hjälp av denna ande blir Aladdin rik och mäktig och gifter sig med prinsessan Badroulbadour, sultanens dotter. Anden bygger ett fantastiskt palats till Aladdin, mycket vackrare än sultanens.

Trollkarlen återvänder dock och lyckas få tag i lampan genom att lura Aladdins fru, som inte känner till lampans värde, genom att utbyta "nya lampor mot gamla". Han beordrar anden att ta palatset och prinsessan till hans hem i Maghreb. Aladdin har dock kvar den magiska ringen, och med hjälp av den svagare anden lyckas han åtminstone transportera sig till Maghreb där han lyckas överlista trollkarlen och få tillbaka sin lampa.

Om sagan[redigera | redigera wikitext]

Disney har gjort tecknade filmer som är baserade på sagan om Aladdin. De har även gjort filmer och serier som handlar om karaktärerna från sagan, men som egentligen inte är baserade på sagan. Det har även gjorts andra filmer, som inte producerats av Disney, som är baserade på sagan.

Aladdin förekommer även i filmen Tusen och en natt, som återberättar några av de mest kända sagorna från sagosamlingen med samma namn.

H.C. Andersens saga Elddonet är inspirerad av sagan om Aladdin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ John Payne, Alaeddin and the Enchanted Lamp and Other Stories, (London 1901) gives details of Galland's encounter with 'Hanna' in 1709 and of the discovery in the Bibliothèque Nationale, Paris of two Arabic manuscripts containing Aladdin and two more of the 'interpolated' tales. Text of "Alaeddin and the enchanted lamp"