Alcedines

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alcedines
Chloroceryle amazona - male.jpg
Amazonkungsfiskare (Chloroceryle amazona)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
UnderklassNeornithes
InfraklassNeognata fåglar
Neognathae
ÖverordningNeoaves
OrdningPraktfåglar
Coraciiformes
UnderordningKungsfiskare
Alcedines
Familjer (se text)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kungsfiskare behandlas antingen som familjen Alcedinidae eller som underordningen Alcedines som omfattar de tre grupperna egentliga kungsfiskare, trädkungsfiskare och vattenkungsfiskare. Det finns ett 90-tal arter och alla har de stora huvuden, lång, vass näbb, korta ben och kort stjärt och de återfinns över hela världen.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Kungsfiskarnas taxonomi är komplex och kontroversiell. De flesta auktoriteter är överens om att de tillhör ordningen praktfåglar Coraciiformes. Traditionellt behandlades kungsfiskarna som en familj, Alcedinidae med tre underfamiljer, och denna indelning följs fortfarande av exempelvis Clements et al. 2009.[1]. Sibley-Ahlquists taxonomi (1990) kategoriserar istället dessa underfamiljer som tre familjer vilket stöds av studier av kromosomer och DNA-DNA hybridisering. Eftersom alla tre grupperna är monofyletiska i förhållande till de andra grupperna inom ordningen Coraciiformes så ifrågasattes denna slutsats och därför kategoriseras kungsfiskarna som underordningen Alcedines inom ordningen.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kungsfiskarna förekommer främst i tropiska områden i gamla världen och Australasien. I Europa och Nordamerika norr om Mexiko finns det mycket få arter där de två som har störst utbredning är kungsfiskare (Alcedo atthis) och bälteskungsfiskare (Megaceryle alcyon). Sedan finns det även ett litet antal arter med lokala populationer som (ringkungsfiskare (Megaceryle torquata) och grön kungsfiskare (Chloroceryle americana) i södra Texas, och gråfiskare (Ceryle rudis) och smyrnakungsfiskare (Halcyon smyrnensis) i sydöstra Europa.

Även tropiska Sydamerika har ganska få arter med bara fem häckande arter plus den övervintrande bälteskungsfiskare. I jämförelse kan nämnas att det i det lilla landet Gambia i Afrika finns åtta häckande arter inom landets gränser.

De sex arterna som återfinns i Amerika består av fyra nära besläktade grönfärgade kungsfiskare inom släktet Chloroceryle och två stora tofsprydda kungsfikare inom släktet Megaceryle, vilket indikerar att de evolutionärt härstammar från en eller två arter.

Biotop och föda[redigera | redigera wikitext]

Kungsfiskare lever både i skog- och våtmarksbiotoper. De som lever i närheten av vatten jagar småfisk, men även kräftor, grodor och insekter medan skogslevande kungsfiskare äter reptiler. Gemensamt för alla tre familjerna är att de slår ihjäl sitt byte genom att slå de mot en hård yta som ett träd eller en sten.

Anatomi[redigera | redigera wikitext]

Kungsfiskarna har god syn både i luft och under vatten då linsen i deras ögonhar en äggform som gör det möjligt att fokusera i de två olika miljöerna.

Den minsta kungsfiskaren är den afrikanska arten dvärgkungsfiskare (Ispidina lecontei) som bara väger runt 10.4 gram och mäter 10 cm på längden. Den största arten är jättekungsfiskare (Megaceryle maxima), som i snitt väger 355 gram och mäter 45 cm på längden. Dock är den tyngsta arten den australiska kookaburran (Dacelo novaeguineae) där individer som väger över 450 gram inte är ovanliga.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Artikeln baseras till stora delar på engelskspråkiga wikipedias artikel Kingfisher

  1. ^ Clements et al. (2009) Clements Checklist version 6.4, www.birds.cornell.edu, läst 2010-10-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]