Aleksander Čeferin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Čeferin 2017.

Aleksander Čeferin född den 13 oktober 1967 i Ljubljana i Jugoslavien, är en slovensk fotbollsfunktionär och advokat som sedan den 14 september 2016 är president för Uefa, då han tog över posten efter Michel Platini. Detta efter att Platini i maj 2016 tvingats avgå då han stängts av från sporten i sex år – senare förkortat till fyra år för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört ”olovlig utbetalning” (korruption). Valet till ny Uefa-president stod vid Uefas extrainsatta kongress i Aten mellan Čeferin och nederländaren Michael van Praag. Čeferin vann med 42 röster mot van Praags 13 röster.

Valet av Čeferin som Uefa-president föregås av anklagelser om röster i utbyte mot löften om inflytande och tjänster till flera nationella förbund. Dansk Boldspil-Union, Finlands Bollförbund, Norges Fotballforbund och Svenska Fotbollförbundet (SvFF), som 3 juni gemensamt lanserade Čeferin, anklagades i norska fotbollsmagasinet Josimar[1] för att ha lagt sin röst på Čeferin i utbyte mot ett delat EM i Norden 2024 eller 2028 och en framskjuten placering i Uefa-hierarkin för SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.[2]

Čeferin är utbildad jurist från Ljubljanas universitet 1991 och har i sitt civila yrke som advokat representerat idrottsmän, men det dröjde till 2005 innan han började engagera sig som fotbollsledare och då på anspråkslös nationell nivå. I 2011 valdes han till ordförande för Slovenska fotbollsförbundet efter ett halvår som styrelseledamot i NK Olimpija Ljubljana. Han har även varit viceordförande i Uefa:s juridiska kommitté och ledamot i Fifa:s disciplinära och etiska kommitté.

Čeferin talar utöver sitt modersmål slovenska även engelska, italienska, serbiska och kroatiska.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Josimar Presidentens mann av Andreas Selliaas, Pål Ødegård og Håvard Melnæs. - Josimar 7/2016
  2. ^ fotbollskanalen.se Norsk tidning: SvFF:s hemliga uppgörelse ska ge EM och hög post till Nilsson
  3. ^ Aleksander Čeferin Arkiverad 19 april 2017 hämtat från the Wayback Machine. , Grosuplje, Läst 14 september 2016 (engelska).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Michel Platini
President för UEFA
2016-
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten