Alf ten Siethoff

Från Wikipedia
Alf ten Siethoff
Född20 oktober 1919[1]
Java, Indonesien
Död5 mars 2015 (95 år)
Stockholm
Utbildad vidKungliga Konsthögskolan
SysselsättningKonstnär
MakaYlva Ringqvist ten Siethoff
Redigera Wikidata

Alf Gunnar ten Siethoff, född 20 oktober 1919 i Loemadjang, Java, död 5 mars 2015 i Högalids församling i Stockholm,[2] var en indonesisk-svensk målare, tecknare och skulptör.

Stil och motivval[redigera | redigera wikitext]

Hans konst var till en början influerad av de äldre akademieleverna men i slutet på 1940-talet övergick han till ett mer nonfigurativt måleri och består förutom nonfigurativa kompositioner av geometriska figurer samt polykroma träskulpturer som bär drag från Söderhavsfolkens avgudabilder.

Bakgrund, utbildning, viloplats[redigera | redigera wikitext]

Han var son till jur. dr. J.J. ten Siethoff och Engla Schultz och från 1944 gift med Ylva Margareta Elisabet Ringqvist-ten Siethoff. Han studerade konst vid Berggrens och Isaac Grünewalds målarskolor innan han studerade vid Konsthögskolan 1946–1951 därefter företog han ett antal studieresor till Nederländerna och Frankrike bland annat med ett stipendium från H Ax:son Johnsons stiftelse. Makarna ten Siethoff är begravda på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Offentlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Fasadutsmyckning på Igelboda skola i Saltsjöbaden

Bland hans offentliga arbeten märks en förlaga till en ridå för SF-biografen Röda Kvarn i Karlstad, neonljus till SAS kontorsbyggnad vid Bromma flygfält, väggdekoration i Kungsholmshallen, väggdekorationer på Hotell Malmen i Stockholm, sju mosaikväggar i natursten för HSB:s bostadsområde i Oxelösund, och en fasadmosaik på Igelbodaskolan i Saltsjöbaden.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med Gun Setterdahl och Erik Svensson ställde han ut på Galleri Brinken i Stockholm 1950 och tillsammans med Bror Ingemar Fröberg och Olle LangertGummesons konsthall 1953 samt i Lycksele 1954 tillsammans med Lennart Gram och Rune Hagman. Separat ställde han bland annat ut i Halmstad och Linköping. Han medverkade i Nationalmuseums utställning Unga tecknare, HSB:s utställning God konst i alla hem, Folket till konstenLiljevalchs konsthall samt Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger.

Illustrationer[redigera | redigera wikitext]

Som illustratör illustrerade han bland annat Karin Schultz ungdomsböcker Vintergator och stjärnvägar[3] och Pansarhajar, skräcködlor och grottmänniskor.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alf ten Siethoff, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Alf ten Siethoff Fonus minnessidor. Läst 19 augusti 2017.
  3. ^ Libris
  4. ^ Libris