Publicitetsskada

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Publicitetsskada är en skada som uppstår i samband med publicering i ett massmedium.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den som anser sig ha åsamkats en publicitetsskada ("känner sig personligen kränkt eller på annat sätt orättvist behandlad i en tidningspublicering") kan anmäla en tidningspublicering till Pressens opinionsnämnd.[1]

I Sverige uppmärksammade publicitetsskador har uppstått i samband med medierapporteringen kring mordet på Anna Lindh, häktningen av en misstänkt för förberedelse till terroristbrott i november 2015 samt 2017 då en man pekades ut som mördare efter en brand i Gårdsten[2].

Även då detaljerade uppgifter får stor spridning är det inte säkert att en ansvarig utgivare fälls för förtal i tryckfrihetsmål, men efter en dom i Högsta domstolen 2012 gällande kvittning av rättegångskostnader, bedömde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att fler medier i framtiden skulle komma att vilja göra upp i godo med den som drabbats.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Allmänhetens Pressombudsman (PO) hjälper personer som...", po.se. Åtkomst den 12 november 2016.
  2. ^ "Pappa pekades ut som mördare i pressen, djuret som räddat sommartorkan och kaffeflickor som symbol för påstått kungligt sexklubbsbesök", Medierna, 5 augusti 2017. Åtkomst den 5 augusti 2017.