Amerikansk bläsand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amerikansk bläsand
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
AnasAmericanaMale 1839.JPG
Amerikansk bläsand, hane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Änder
Anatidae
Släkte Anas
Art Amerikansk bläsand
A. americana
Vetenskapligt namn
§ Anas americana
Auktor Gmelin, 1789
Hitta fler artiklar om fåglar med

Amerikansk bläsand (Anas americana) är en fågel som tillhör gruppen simänder inom familjen änder och den är den nordamerikanska varianten av bläsanden som lever i Eurasien.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska bläsanden är något större än bläsanden med en längd på 48 till 56 centimeter. Hane i praktdräkt har rosafärgad kroppsida, bröst och rygg, vit undergump och svart stjärt. I flykten ser man dess vita vingspegel som också kan ses på den simmande fågeln. Den har ett gråfärgat huvud med ett skimrande grönt parti som sträcker sig över ögat ner i nacken. Dess panna panna är gräddvit.

Honfärgad.

I alla andra dräkter än hanens häckningsdräkt är den amerikanska bläsanden mycket lik bläsanden. Honorna är ljust rödbruna med grått huvud med en mörk fläck kring ögat. Den påminner mycket om bläsandshona som dock ofta har ett mörkare huvud och dess vingundersida är oftast grå där den amerikanska bläsandens är vit. I eklipsdräkt påminner hanen om honan men är ljusare, främst huvudet, än en bläsandshane i eklipsdräkt.

Läte[redigera | redigera wikitext]

Den är en ljudlig art. Hanen har en klar vissling med tre stavelser: whoee-whoe-whoe, medan honan har ett djup kvackande läte: qua-ack.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Amerikansk bläsand är en vanlig fågel som lever i Nordamerika i Alaska, Kanada och USA. Den är en flyttfågel som vintertid bildar stora flockar som flyttar långa sträckor söder om sitt häckningsommråde kring mexikanska golfens kuster i Texas och Louisiana. Vissa övervintrar även i Japan.

Amerikansk bläsand i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den är en sällsynt gäst i Europa och många av de observerade individerna anses vara förrymda parkfåglar. Den har observertas ett femtiotal gånger i Sverige och i nästan alla Sveriges landskap.[2]

Biotop och häckning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i öppen våtmarker och lägger sina 6 till 12 ägg i ett bo på marken nära vatten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Mareca americana Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2016.
  2. ^ Club300, Svenska krysslistan, Amerikansk bläsand

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bitar av texten är översatt från Engelska Wikipedias artikel om amerikansk bläsand [1]
  • Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999) Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. Stockholm: Albert Bonniers förlag

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]