Ammianus Marcellinus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ammianus Marcellinus, född 325-330 troligen i Antiochia, död efter 391, var en grekisk historiker i Romerska riket, verksam under senantiken.

Hans historieverk, som är ovärderligt, kallas ofta vid dess latinska namn, Res Gestae. Den behandlar åren 353378.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ammianus berättar själv att han var en grek i den romerska armén, och eftersom han tjänstgjorde i gardesenheten protectores domestici borde han varit adlig. Han tog värvning i armén under tiden Constantius II var kejsare, och tjänade under Ursicinus som var guvernör över Nisibis i Mesopotamien. Han återvände till Rom med Ursicinus, men kallades till fronten av Constantius för att strida emot Silvanus frankern, som utropat sig till kejsare över Gallien. Han var två gånger i Öst, och undkom döden med en hårsmån när den sassanidiske kungen Shapur II erövrade Amida (nuvarande Diyarbakir). När Constantinus efterträddes av Julianus Apostata, följde Ammianus honom i kriget mot alamannerna och sassaniderna. Jovianus följde han till Antiochia, där han bevittnade hur konspirationen mot Theodosius I avslöjades (371).

Verk[redigera | redigera wikitext]

När Ammianus var i 50-årsåldern, slog han sig ned i Rom och skrev ett historieverk, som tar vid efter Tacitus. Det börjar med Nervas upphöjelse till kejsare år 96 och slutar med Valens död vid slaget vid Adrianopel (378). Ursprungligen utgjordes verket av 31 böcker, men de första 13 har gått förlorade. Edward Gibbon bedömer verket som tillförlitligt, men andra har menat att han såsom hedning undervärderat kristendomens betydelse i den tid han skildrar. Han fäster stor vikt vid socio-ekonomiska förhållanden i fråga om beskattning av medelklassen i Romarriket och har ett förbindligt förhållningssätt mot andra folkslag än romarna, varför han skiljer sig från sina föregångare Livius och Tacitus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]