Amor-asteroid

Från Wikipedia
Delen av solsystemet som Amor asteroiderna finns i.
      Mars (M)
      Mars trojaner
      Venus (V)
      Merkurius (H)
      Solen
      Amor asteroider
      Jorden (E)

Amor-asteroider är en kategori av jordnära asteroider som är namngivna efter asteroiden 1221 Amor. Deras omloppsbana sträcker sin mot jordens utifrån, men korsar den inte, De flesta Amor-asteroider korsar Mars omloppsbana. Mars två månar Deimos och Phobos, kan vara Amor-asteroider som har fångats in av Mars gravitation.

Den mest kända medlemmen av denna kategori är 433 Eros, vilken var den första asteroiden som man skickade en rymdsond i omloppsbana runt och sedan landade på (NEAR Shoemaker).

Det finns idag 1200 kända Amor-asteroider. Mindre än 400 av dem är numrerade och mindre än 75 har fått ett namn.

Potentiellt farliga asteroider[redigera | redigera wikitext]

De flesta potentiellt farliga asteroiderna är antingen Aten-asteroider eller Apollo-asteroider och som därför korsar jordens omloppsbana. En tiondel av de potentiellt farliga asteroiderna är Amor-asteroider. De har en omloppsbana inom 0,05 AU från jordens omloppsbana och är tillräckligt stora för att utgöra ett hot. En Amor-asteroid måste därför ha ett perihelium på mindre än 1,05 AU för att klassas som potentiellt farlig. Ungefär en femtedel av Amor-asteroiderna kommer så nära Solen och ungefär en femtedel av dem är potentiellt farliga. Av dessa har 2061 Anza, 3908 Nyx och 3671 Dionysus fått egna namn.

Asteroider som korsar jordens bana[redigera | redigera wikitext]

Per definition finns det inga Amor-asteroider som korsar jordens omloppsbana. Men definitionen av en asteroid som korsar jordens bana är lite bredare än så. Det räcker med att en asteroid någon dag kommer att korsa jordens bana även om den inte gör det idag. Om en Amor-asteroid kommer tillräckligt nära jorden, Mars eller Jupiter är det möjligt att gravitationen från dessa planeter kommer att förändra asteroidens omloppsbana. Om den därefter korsar jordens bana kommer den inte längre per definition att vara en Amor-asteroid utan övergår till att bli klassad som en Apollo-asteroid.

Välkända Amor-asteroider[redigera | redigera wikitext]

Namn år Upptäckare
3908 Nyx 1980 Hans-Emil Schuster
1221 Amor 1932 Eugène Joseph Delporte
1036 Ganymed 1924 Walter Baade
887 Alinda 1918 Max Wolf
719 Albert 1911 Johann Palisa
433 Eros 1898 Gustav Witt

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.