Anna Whitlock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Interiör från Whitlockska skolan, till höger vid bordet sitter Anna Whitlock.

Anna Whitlock, född 13 juni 1852 i Stockholm, död 16 juni 1930 i Djursholm, var en svensk skolpionjär och kvinnosakskämpe. Hon var dotter till grosshandlaren Gustaf Whitlock och feministen Sophie Forsgrén. En syster till henne var lärarinnan och kvinnosakspionjären Ellen Whitlock. Anna Whitlock var ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) från dess tillkomst 1903 till 1907, och ännu en gång mellan 1911 och 1912.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anna Whitlock examinerades från Högre lärarinneseminariet i Stockholm 1875 och studerade därefter utomlands och var bl.a. Aftonbladets korrespondent i Paris. År 1878 grundade hon en flickskola i Stockholm bl.a. i samarbete med Ellen Key, Vid skolan praktiserades nya pedagogiska metoder, bland annat elevråd med självstyre, föräldradagar, koncentrationsläsning, fria ämnesval och omväxling mellan praktiskt och teoretiskt arbete. Skolan hade 1893-1905 namnet Stockholms nya samskola och därefter Whitlockska samskolan. Från 1918 övergick skolan i stiftelseform.

Anna Whitlock var en av förgrundsgestalterna i den svenska rösträttsrörelsen. Hennes mor hade varit första sekreterare i Fredrika Bremer-förbundet och hon kom därför tidigt i kontakt med kvinnofrågan. Hon var ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Hon ledde flera uppvaktningar av regeringen och företrädde ofta rörelsen utåt. Hennes andra omgång som ordförande 1911 förorsakades av allt att döma av de konflikter som uppkom när LKPR beslöt att bojkotta de partier som var emot kvinnlig rösträtt, dvs högerpartierna, vilket innebar att många medlemmar med högersympatier ansåg att rörelsen svek sina principer om arbete över blockgränserna. Den dåvarande ordföranden Lydia Wahlström, som företrädde högern, avgick därefter, och Whitlock blev ett okontroversiellt val fram till att situationen hade lugnat ned sig och vänsterfalangens Signe Bergman kunde tillträda utan konflikt.

Whitlock engagerade sig också i Föreningen för socialt arbete, i Frisinnade kvinnor och det liberala partiet.

Anna Whitlock var en förgrundsgestalterna i det kvinnliga matkooperativet Svenska Hem.

Hon erhöll 1918 den kungliga medaljen Illis Quorum. Hon är gravsatt på Norra begravningsplatsen i Stockholm. [1]

Karaktären Dagmar Friman (spelad av Sissela Kyle) i TV-serien Fröken Frimans krig är baserad på Anna Whitlock.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • S. Björklund, Anna Whitlock : en svensk märkeskvinna, 1931.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hitta graven

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]