Nattapor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Aotidae)
Hoppa till: navigering, sök
Nattapor
Stavenn Aotus trivirgatus 00.jpg
Aotus trivirgatus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningHaplorhini
InfraordningBrednäsor
Platyrrhini
FamiljNattapor
Aotidae
Elliot, 1913
SläkteNattapor
Aotus
Vetenskapligt namn
§ Aotus
AuktorIlliger, 1811
Hitta fler artiklar om djur med

Nattapor (Aotidae) är en familj i delordningen brednäsor som tillhör ordningen primater. Familjen består av ett enda släkte (Aotus) med 8 arter. Nattapor är de enda primater i Amerika som är aktiva under natten.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Nattapor lever bara i Sydamerika. Deras utbredningsområde sträcker sig från Panama i norr till Paraguay och norra Argentina i syd.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den mjuka och täta pälsen är på ovansidan grå och vid buken röd-orange. Huvudet är runt med stora framåtriktade ögon. Däremot är öronen små och nästan helt täckta av päls. Det huvudsakligen vita ansiktet omges av tre svarta remsor. Nattapor är med en kroppslängd (huvud och bål) mellan 24 och 37 centimeter och en vikt av 0,6 till 1,3 kilogram jämförelsevis små. Deras svans kan bli längre än kroppen men den tjänar inte som gripsvans.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Nattapor lever i skogar. De förekommer i regnskogen men även i torrare skogar på slätten samt i fjällskogar som ligger 2000 meter över havet. Under dagen vilar de i håligheter i träden eller i täta ansamlingar av grenar och under natten letar de efter föda.

I motsats till andra nattaktiva djur har nattapornas ögon förmåga att skilja färger åt. På så sätt vet man att de utvecklade sig från djur som var aktivt under dagen. De är även beroende på ljuset från månen och är därför mindre aktiva under mörka nätter.

Dessa apor lever i grupper av två till fem individer som består av ett föräldrapar och några ungdjur. Varje grupp har ett territorium av ca 9 hektar. Andra grupper jagas iväg med oljud eller kamp. Nattapor använder sitt läte för försvaret av sitt territorium, för att varna andra individer i gruppen för fiender och för att göra en individ av det andra könet uppmärksam. Ibland liknar dessa läten katternas läten.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Nattapor är allätare som tar både frukt, nötter och blad samt insekter och mindre däggdjur.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Individer i denna familj lever huvudsakligen monogamt. Efter en dräktighet av ca 130 dagar föder honan ett ungdjur. Sedan är det huvudsakligen fadern som tar hand om ungdjuret. Hos modern är ungen bara när den får di. Även när modern sluter att ge di är fadern längre ihop med ungdjuret. De leker tillsammans och ungdjuret får hjälp med letandet efter föda. Ungefär efter 2 år är ungen könsmogen. Den äldsta kända nattapan blev 18 år gammal.

Arterna[redigera | redigera wikitext]

Efter halsens färg skiljer man två grupper

Nattapor med grå hals[redigera | redigera wikitext]

Nattapor med röd hals[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]