Aperol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aperol
Logotypen
Logotypen
DryckAperitif
Alkoholhalt11%
FärgKlar orange
SmakBitter och kryddig smak med viss sötma
Huvudingredienserpomerans, gentianarot, rabarber och kinin
Övrig information
UrsprungItalien
UrsprungsortPadua
UpphovsmakareFratelli Barbieri
År1919
TillverkareCamparigruppen
Webbplatswww.aperol.it
Aperol Spritz

Aperol är en italiensk aperitif. Den skapades 1919 av företaget Fratelli Barbieri, eller "Bröderna Barbieri", som ligger i Padua och lanserades på den internationella handelsmässan i samma stad det året.[1] Huvudingredienserna är pomerans, gentianarot, rabarber och kinin, men receptet är hemligt och drycken har en klar och orange färg.

Aperol togs fram och marknadsfördes som en alkoholsvagare och mer bitter aperitif än de befintliga. Aperol innehåller 11 volymprocent alkohol vilket är något mindre än hälften än till exempel Campari. I Frankrike och Tyskland har Aperol 15 volymprocent alkohol vilket markeras med 15°.[2] I Tyskland introducerades den högre alkoholstyrkan för att undvika att betala returglasavgift eftersom produkter med högre alkoholhalt är undantagna denna.[3] Sedan 2003 är det Camparigruppen som har rättigheterna till Aperol och står för produktionen.

Aperol är också huvudingrediensen i Aperol Spritz, som lanserades 1950.[1] Spritz är en vindrink där Aperol blandas med prosecco och toppas med mineralvatten samt garneras med en apelsinskiva och kyls med istärningar. Spritz är framförallt populär i den italienska regionen Veneto[3], och Aperol är Italiens mest sålda spritdryck.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Brand History Aperol Arkiverad 16 mars 2010 hämtat från the Wayback Machine. Campari. Läst 2010-03-15
  2. ^ Cheers United!. Manchester Uniteds webbsida. Läst 2014-07-20.
  3. ^ [a b] Aperol – I must be in Venice. Bradley W. Dick – The man in the front seat. Läst 2014-07-20.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]