Pomerans

Från Wikipedia
Pomerans
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningKinesträdordningen
Sapindales
FamiljVinruteväxter
Rutaceae
SläkteCitrussläktet
Citrus
ArtPomerans
C. × aurantium Amara-Gruppen
Vetenskapligt namn
§ Citrus ×aurantium Amara-Gruppen

Pomerans (Citrus × aurantium Amara-gruppen[1]) är en citrusfrukt, skapad som en hybrid mellan pompelmus och mandarin.[1] Den liknar apelsin men har en mycket bittrare och kryddigare smak. Tidigare räknades bergamott som en nära släkting, men denna anses numera närmare besläktad med citron (C. × limon).

Pomeransen var känd i Kina redan på 400-talet f.Kr.[1] Den odlas numera både i Sydeuropa och i Västindien.

Användning i matlagning[redigera | redigera wikitext]

Den omogna frukten, kallad narthangai, är vanlig i matlagningen i södra Indien, speciellt i det tamilska köket. Juicen från den mogna frukten används i det kubanska köket. Pomerans används färsk i marmelad samt för att smaksätta likörer, speciellt bitter. De rivna torkade skalen används som krydda i bland annat i brödbakning, memma, brännvin, glögg och veteöl. Tillsammans med bergamott och citron smaksätter pomerans även tesorten Lady Grey.

Synefrin[redigera | redigera wikitext]

Skalet och den omogna frukten från pomerans innehåller höga halter av synefrin. Synefrin är ett ämne som liknar efedrin. Efedrin blev klassat som läkemedel i Sverige 2005 och därmed förbjudet att säljas som livsmedel och kosttillskott. Tillverkarna började då ersätta efedrin med synefrin i sina viktminskningspreparat[källa behövs].

Referenser[redigera | redigera wikitext]