Area 51

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Karta över området där Area 51 ligger. Area 51 är märkt 51 på kartan.

Area 51 är den gängse benämningen på en amerikansk militär flygplats tillhörande USA:s flygvapen belägen i Lincoln County i delstaten Nevada på den uttorkade sjöbottnen Groom Dry Lake i Mojaveöknen cirka 200 km norr om Las Vegas.

Verksamheten på området omgärdas av sträng sekretess och har troligen därför gett upphov till de många konspirationsteorier som berör Area 51.

Anläggningen går under flera namn, bland andra:

  • Nellis Test Range (officiellt namn för övningsområdet som Area 51 är en del av)
  • Dreamland (oftast används detta av piloter som ett namn på det förbjudna luftområdet)
  • Groom Dry Lake (det namn platsen har på kartan)

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

Groom Lake är en uttorkad sjöbotten, och området lämpas sig därför utmärkt för anläggning av start- och landningsbanor för flygplan. Sitt välkända namn fick Area 51 under det så kallade Manhattanprojektet, vid vilket Mojaveöknen i Nevada delades in i områden (på engelska "areas") inför provsprängning av kärnvapen. Området där Groom Lake ligger gavs nummer 51. Området är 89 kvadratkilometer stort och delen där Area 51 är beläget är avspärrad för allmänheten. Värt att notera är också att den längsta av landningsbanorna på basen är hela 7,6 kilometer lång. På Area 51 har utprovning av hemliga flygplansprojekt ägt rum. Bland andra har spionplanen Lockheed U-2 Dragon Lady och Lockheed SR-71 Blackbird testkörts där.[1]

Det samhälle som är beläget närmast Area 51 heter Rachel. Det lever till stor del av den turism som har sitt upphov i alla myter kring Area 51. Vägen mot Rachel, Highway 375, är officiellt döpt till "Extraterrestrial Highway".

Konspirationsteorier om utomjordingar[redigera | redigera wikitext]

Kring området har funnits mängder av konspirationsteorier och myter. Mest känt är Area 51 sannolikt för utsagor om att där skall ha förekommit UFO-verksamhet. Rykten påstår att militären förvarar kraschade UFO:n där tillsammans med tillfångatagna och döda utomjordingar. Det påstås också att amerikanerna till och med samarbetar med utomjordingar, och att Area 51 då är tänkt att utgöra basen här på jorden vid ett utbytesprogram mellan utomjordingar och människor. Flertalet incidenter har inträffat på området. Mest känt är Roswell-incidenten.

Varningsskylt i närheten av militärbasen i Nevada.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Area 51 förekommer i flera spelfilmer och tv-serier, ofta med koppling till de konspirationsteorier som omgärdar platsen, till exempel i Independence Day.

År 2011 släppte Timelock och Ace Ventura en låt vid namn 51 som även innehöll samplingar där det talades om Area 51.

Alternativa teorier[redigera | redigera wikitext]

Annie Jacobsen, författare till boken "Area 51" menar att Area 51 skapades som ett resultat av att Stalin och Josef Mengele lyckades skapa UFO-panik i USA.[2]

Erkännande[redigera | redigera wikitext]

CIA erkänner Area 51:s existens men påstår att området och anläggningarna bara används för att testa militära flygövervakningsprogram. Det finns dock fortfarande platser på Area 51 som är hemligstämplade, vilket gör att konspirationsteorier fortfarande finns.[3]

Stormning av Area 51[redigera | redigera wikitext]

Under 2019 lades ett evenemang upp på Facebook kring ett event den 20 september om att storma militärbasen i jakt på utomjordingar. Totalt meddelade över två miljoner människor att de skulle "delta" och över 1.5 miljoner var intresserade av eventet[4]. Eventet blev viralt och flertalet festivaler anordnas i Rachel. Deltagandet var skralt och enbart 1500 personer dök upp. Ett tio-tal försökte också att storma area 51 och blev tagna av polisen[5].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Area 51, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wiklund, Kalle. ”Här är allt vi vet om Area 51”. Ny Teknik. https://www.nyteknik.se/popularteknik/har-ar-allt-vi-vet-om-area-51-6964981. Läst 7 april 2021. 
  2. ^ DN: ”Stalin och Mengele ville skapa ufo-panik” Publicerad 2011-05-14 16:26
  3. ^ SVT: CIA erkänner: Area 51 existerar Publicerad 16 augusti 2013
  4. ^ ”På fredagen ska Area 51 stormas – 20-åriga Matty Roberts skämtevenemang fick 2 miljoner deltagare och han fick besök av FBI” (på sv-FI). svenska.yle.fi. https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/20/pa-fredagen-ska-area-51-stormas-20-ariga-matty-roberts-skamtevenemang-fick-2. Läst 25 februari 2021. 
  5. ^ Storm Area 51: The joke that became a ‘possible humanitarian disaster’” (på brittisk engelska). BBC News. 12 september 2019. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49667295. Läst 25 februari 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]