Area 51

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över området där Area 51 ligger. Area 51 är märkt 51 på kartan.
Satellitfoto av Area 51.

Area 51 är den icke-officiella benämningen på en amerikansk militärbas tillhörande USA:s flygvapen belägen i Lincoln County i delstaten Nevada på den uttorkade sjöbottnen Groom Dry Lake i Nevadaöknen cirka 200 km norr om Las Vegas.

Verksamheten på området omgärdas av sträng sekretess och har troligen därför gett upphov till de många konspirationsteorier som berör Area 51.

Anläggningen går under flera namn, bland andra:

  • Nellis Test Range (officiellt namn för övningsområdet som Area 51 är en del av)
  • Dreamland (oftast används detta av piloter som ett namn på det förbjudna luftområdet)
  • Groom Dry Lake (det namn platsen har på kartan)

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

Groom Lake är en uttorkad sjöbotten, och området lämpas sig därför utmärkt för anläggning av start- och landningsbanor för flygplan. Sitt välkända namn fick Area 51 under det så kallade Manhattanprojektet, vid vilket Nevadaöknen delades in i områden (på engelska "areas") inför provsprängning av kärnvapen. Området där Groom Lake ligger gavs nummer 51. Området är 89 kvadratkilometer stort och delen där Area 51 är beläget är avspärrad för allmänheten. Värt att notera är också att den längsta av landningsbanorna på basen är hela 7,6 kilometer lång. På Area 51 har utprovning av hemliga flygplansprojekt ägt rum. Bland andra har spionplanen Lockheed U-2 Dragon Lady och Lockheed SR-71 Blackbird testkörts där.

Det samhälle som är beläget närmast Area 51 heter Rachel. Det lever till stor del av den turism som har sitt upphov i alla myter kring Area 51. Vägen mot Rachel, Highway 375, är officiellt döpt till "Extraterrestrial Highway".

Konspirationsteorier om utomjordingar[redigera | redigera wikitext]

Kring området har spunnits mängder av konspirationsteorier och myter. Amerikanska myndigheter har under många år förnekat att det över huvud taget finns en militäranläggning där. Först den 26 oktober 1994, när två arbetare stämt basen och hävdat att de hade fått cancer efter att ha beordrats bränna radioaktivt avfall i en öppen bränngrop på basen, fann myndigheterna det för gott att erkänna att basen faktiskt existerar.

Mest känt är Area 51 sannolikt för utsagor om att där skall ha förekommit UFO-verksamhet. Rykten påstår att militären förvarar kraschade UFO:n där tillsammans med tillfångatagna och döda utomjordingar. Det påstås också att amerikanerna till och med samarbetar med utomjordingar, och att Area 51 då är tänkt att utgöra basen här på jorden vid ett utbytesprogram mellan utomjordingar och människor. Inom ramen för detta program skall ingå att vi får deras teknik i utbyte mot att de får biologiska prover i form av människor av oss. Därefter går konspirationsteorierna emellertid isär. Dessa kan delas in i tre linjer, vilka var och en har en egen åsikt om anledningen till detta utbyte:

  • Förklaring 1: Utomjordingarna tänker förvara vårt DNA, så att de kan återskapa egna människor eller rent av skapa en ny art av människa, om vi skulle utrota oss själva.
  • Förklaring 2: Utomjordingarna tänker använda vårt DNA för att hjälpa vår medicinska forskning i jakten på botemedel för våra sjukdomar.
  • Förklaring 3: Utomjordingarna tänker använda vårt DNA till att forska fram ett genetiskt vapen mot mänskligheten för att på så sätt slutgiltigt kunna utrota oss.

Så kallade EBE:s (Extraterrestrial Biological Entity) påstås bebo basen emellanåt. Ryktena tog fart 1989 när Bob Lazar i ett TV-program hävdade att han hade blivit satt att arbeta med att försöka återskapa drivsystemet till en utomjordisk farkost. Detta gjorde han vid Papoose Lake i en anläggning med benämningen S4, strax söder om Area 51. Lazar hävdade vidare att inte bara en utan nio stycken utomjordiska farkoster bevaras inom Area 51.

Varningsskylt i närheten av militärbasen i Nevada.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Area 51 förekommer i flera spelfilmer och tv-serier, ofta med koppling till de konspirationsteorier som omgärdar platsen, till exempel i Independence Day.

Det svenska death metal-bandet Hypocrisy har en låt vid namn Roswell 47 som handlar om Roswellincidenten år 1947 och att man verkligen ville veta vad som egentligen hände, då amerikanerna höll det hemligt. Det finns en bild där det står att militären har rätt att skjuta en om man passerar gränsen där de sägs bevarat utomjordingarna. År 2011 släppte Timelock och Ace Ventura en låt vid namn 51 som även innehöll samplingar där det talades om Area 51.

Alternativa teorier[redigera | redigera wikitext]

Annie Jacobsen, författare till boken "Area 51" menar att Area 51 skapades som ett resultat av att Stalin och Josef Mengele lyckades skapa UFO-panik i USA.[1]

Erkännande[redigera | redigera wikitext]

CIA erkänner Area 51:s existens men påstår att området och anläggningarna bara används för att testa militära flygövervakningsprogram. Det finns dock fortfarande platser på Area 51 som är hemligstämplade, vilket gör att konspirationsteorier fortfarande finns. [2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Area 51, 17 oktober 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DN: ”Stalin och Mengele ville skapa ufo-panik” Publicerad 2011-05-14 16:26
  2. ^ SVT: CIA erkänner: Area 51 existerar Publicerad 16 augusti 2013

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]