Arsenik och gamla spetsar (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arsenik och gamla spetsar
(Arsenic and Old Lace)
Genre Komedi
Regissör Frank Capra
Manus Julius J. Epstein
Philip G. Epstein baserad på pjäsen Arsenik och gamla spetsar av Joseph Kesselring
Skådespelare Cary Grant
Josephine Hull
Jean Adair
Raymond Massey m.fl.
Produktionsbolag Warner Bros
Premiär 1944
Speltid 118 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Arsenik och gamla spetsar är en amerikansk film från 1944 i regi av Frank Capra. Filmen är baserad på pjäsen med samma namn som hade premiär 1941 av Joseph Kesselring. Filmen spelades in 1941 men fick premiär först tre år senare då originaluppsättningen gått klart på Broadway.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hela filmens handling utspelar sig under en enda dag, denna dag råkar vara Halloween.

Mortimer Brewster har skrivit flera böcker som avhandlar äktenskapet som en förlegad vidskepelse, bland annat: Marriage - A fraud and a failure. Nu ska han själv gifta sig, men det vill han inte ska bli känt, det skulle ödelägga hans rykte.

Mortimer har två gamla charmiga och excentriska tanter i släkten, Abby och Martha. De bor i Mortimers gamla föräldrahem i Brooklyn med sin bror Teddy som tror att han är Theodore Roosevelt. Varje gång Teddy går upp för trappan skriker han: "Charge!", efter Roosevelts kända attack vid slaget vid San Juan Hill.

Mortimer råkar vid ett besök innan sin smekmånad finna ett lik i en låda under fönstret hos tanterna och utgår ifrån att Teddy har råkat ha ihjäl någon i sin förvirring. Men tanterna tar snabbt på sig ansvaret och berättar att de ser det som en välgörenhetshandling. De ser ingen anledning att hänga upp sig på det här med kroppen, det är ju tedags.

Mortimer vill snarare kalla deras handlingar "en väldigt dålig vana". De vill med den sätta stopp för det antagna lidandet hos äldre ensamstående män genom att servera dem fläderbärsvin spetsat med arsenik, stryknin och en liten nypa cyanid. Kropparna begraver sedan Teddy i källaren, eftersom han tror att han jobbar med Panamakanalen och begraver offer för gula febern.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen finns utgiven på DVD.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]