Arsenik och gamla spetsar (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arsenik och gamla spetsar
(Arsenic and Old Lace)
Genre Komedi
Regissör Frank Capra
Producent Frank Capra
Jack L. Warner
Manus Julius J. Epstein
Philip G. Epstein
Baserad på teaterpjäsen Arsenik och gamla spetsar (1941) av
Joseph Kesselring
Skådespelare Cary Grant
Originalmusik Max Steiner
Fotograf Sol Polito
Klippning Daniel Mandell
Distribution Warner Bros.
Premiär
Speltid 118 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Arsenik och gamla spetsar (originaltitel: Arsenic and Old Lace) är en amerikansk svart komedifilm från 1944 i regi av Frank Capra. Filmen är baserad på pjäsen med samma titel, som hade premiär 1941 av Joseph Kesselring. Filmen spelades in 1941 men fick premiär först tre år senare då originaluppsättningen spelats klart på Broadway.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hela filmens handling utspelar sig under en enda dag, denna dag råkar vara Halloween.

Mortimer Brewster (Cary Grant) har skrivit flera böcker som avhandlar äktenskapet som en förlegad vidskepelse, bland annat: Marriage - A Fraud and a Failure. Nu ska han själv gifta sig, men det vill han inte ska bli känt, det skulle ödelägga hans rykte.

Mortimer har två gamla charmiga och excentriska tanter i släkten, Abby (Josephine Hull) och Martha (Jean Adair). De bor i Mortimers gamla föräldrahem i Brooklyn med sin bror Teddy (John Alexander), som tror att han är Theodore Roosevelt. Varje gång Teddy går upp för trappan skriker han: "Charge!", efter Roosevelts kända attack vid slaget vid San Juan Hill.

Mortimer råkar vid ett besök innan sin smekmånad finna ett lik i en låda under fönstret hos tanterna och utgår ifrån att Teddy har råkat ha ihjäl någon i sin förvirring. Men tanterna tar snabbt på sig ansvaret och berättar att de ser det som en välgörenhetshandling. De ser ingen anledning att hänga upp sig på det här med kroppen, det är ju tedags.

Mortimer vill snarare kalla deras handlingar "en väldigt dålig vana". De vill med den sätta stopp för det antagna lidandet hos äldre ensamstående män genom att servera dem fläderbärsvin spetsat med arsenik, stryknin och en liten nypa cyanid. Kropparna begraver sedan Teddy i källaren, eftersom han tror att han jobbar med Panamakanalen och begraver offer för gula febern.

Medverkande i urval[redigera | redigera wikitext]

Jean Adair, Josephine Hull och Cary Grant i Arsenik och gamla spetsar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]