Artur von Schmalensee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Artur von Schmalensee
Kiruna stadshus
KFAI:s standardbutik för Sigtuna kooperativa handelsförening, ca 1930
Havregrynskvarn från 1928, Kvarnholmen, Nacka
Lumalampans fabrik i Hammarby, Stockholm

Oskar Harald Artur von Schmalensee, född den 18 november 1900 i Karlskoga, död den 16 januari 1972 i Saltsjöbaden, var en svensk arkitekt, bror till arkitekten Kurt von Schmalensee.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Artur von Schmalensee utbildade sig på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 1923 och vid Konsthögskolans arkitekturskola i samma stad 1928.[förtydliga] Hans examensarbete var ett förslag med nio skyskrapor, 26 våningar höga, placerade i cityområdet mellan Konserthuset och Klarabergsgatan, ett förslag i Le Corbusiers anda. Under sin utbildningstid gick Schmalensee från arkitektkontor till arkitektkontor som perspektivtecknare.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Artur von Schmalensee var från 1926 en av de ledande medarbetarna Kooperativa förbundets arkitektkontor, KFAI. Han kom med sin precisa, funktionalistiska formbehandling att markera sig som radikal industriarkitekt. Lumalampans fabrik i Hammarby i Stockholm från 1928-30, tillsammans med Eskil Sundahl, är ett exempel härför. En viktig insats gjorde von Schmalensee med studentbostäder och Studentstaden i Uppsala (1947−53). Första etappen gjordes i en klassicerande uttrycksform som inte låg i tiden och därför fick hård kritik. Den kallades bland annat "teatral" i pressen. Andra etappen gjordes därför med modernistiska punkthus. I Kiruna stadshus (1959) använder von Schmalensee en tidig postmodernism, en stilriktning som kom att bli vanlig från sena 1960-talet och ända fram till sekelskiftet. Han är begravd på Skogsö kyrkogård i Saltsjöbaden.[1]

Arbeten i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Tidningen Arkitektur nr 4 / år 2000, Monografinummer om Schmalensees verk författat av Claes Sörstedt.
  • Svensk arkitektur, ritningar 1640-1970, Byggförlaget Stockholm 1986
  • KulturNav: von Schmalensee, Artur

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göran Åstrand: Känt och okänt på Stockholms kyrkogårdar (Ordalaget Bokförlag 1998) sid.158 ISBN 91-973128-2-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]