Asgeir Helgason

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Asgeir R. Helgason, född 1957, är en isländsk forskare som är verksam vid Karolinska Institutet i Stockholm och Reykjavík University på Island. Han avlade medicine doktorsexamen vid Karolinska Institutet 1997 och från 2002 är han docent i psykologi vid Institutionen för onkologi-patologi och Institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet samt vid universitet på Island.

Helgason bedriver forskning kring sexuell funktion och dess betydelse för äldre män i allmänhet och prostatacancerpatienter i synnerhet, samt forskning om vård i livets slutskede ur genusperspektiv. Forskningen berör även känslomässig isolering bland medelålders och äldre män och hur den påverkar männens livsvillkor vid cancersjukdom. Helgason var en av initiativtagarna och ansvarig för utvecklingen av den svenska och isländska Sluta-röka-linjen och svenska Alkohollinjen. Helgason driver även forskning kring rökavvänjning och samtalsmetodik i samband med livsstilsändringar (motiverande samtal).

Ateistisk pietism[redigera | redigera wikitext]

Helgason har myntat begreppet ateistisk pietism för att beskriva relationen mellan religion och moralistiskt förhållningssätt till livet som han ansåg symptomatiskt för många svenskar. Ateistisk pietism är enligt Helgason ett moralistiskt regelverk med rötterna i religiositet, där man avfärdar den religiösa grunden till idéernas uppkomst.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]