Australiens damlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Australiens damlandslag i fotboll
Flag of Australia.svg
Förbund Football Federation Australia
Federation AFC
Förbundskapten Skottland Tom Sermanni
Lagkapten Melissa Barbieri
FIFA-rankning 9[1][Uppdatering behövs]
Flest landskamper Cheryl Salisbury
 • Antal landskamper 151
Flest mål Cheryl Salisbury
 • Antal mål 38
Första landskamp
 Australien 2–2 Nya Zeeland 
(Sydney, 6 oktober 1979)
Största vinst
 Australien 21–0 Amerikanska Samoa 
(Auckland, Nya Zeeland, 9 oktober 1998)
Största förlust
 USA 9–1 Australien 
(Ambler, Pennsylvania, 5 juni 1997)
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap 4
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Olympiska spelen
 Spelade turneringar 2
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Asiatiska mästerskapen
Oceaniska mästerskapen
 Spelade turneringar 2 (AM)
7 (OM)
  Guld 1 (AM)
3 (OM)
  Silver 1 (AM)
3 (OM)
  Brons 1 (AM)
1 (OM)

Australiens damlandslag i fotboll representerar Australien i fotboll på damsidan. Laget kallas populärt för Matildas, efter den klassiska australiensiska folkvisan Waltzing Matilda. Sedan 2006 är de med i det asiatiska fotbollsförbundet AFC. Innan dess var de med i det oceaniska fotbollsförbundet OFC. De spelade sin första officiella landskamp mot Nya Zeeland den 6 oktober 1979 i Sydney.

Världsmästerskapen[redigera | redigera wikitext]

Australien har deltagit i fyra av de fem världsmästerskapen för damer som hållits. De missade den första turneringen 1991 då Nya Zeeland vann de Oceaniska mästerskapen samma år vilket fungerade som kval till VM. Australien debuterade istället fyra år senare i Sverige, men de slutade på sista plats i sin grupp efter USA, Kina och Danmark. Vid VM 1999 slutade de trea i sin grupp efter Kina och Sverige, men före Ghana.

Vid VM 2003 i USA fick Australien återigen möta både Kina och Ghana i gruppspelet tillsammans med Ryssland. Den gången slutade de på en sistaplats och åkte ur. Fyra år senare vid VM 2007 möttes Australien och Ghana för tredje turneringen i rad i gruppspelet, men denna gång slutade Australien tvåa efter Norge och före Kanada och Ghana och gick vidare till kvartsfinal. I kvartsfinalen fick de möta Brasilien som dock var för starka och de förlorade med 3–2 och åkte ur.

Oceaniska mästerskapen[redigera | redigera wikitext]

Fram till och med 2006 var Australien med i det oceaniska fotbollsförbundet och de var därmed även med och deltog i de Oceaniska mästerskapen för damer mellan 1983 och 2003. De två första turneringarna, 1983 och 1986, slutade de på andraplats efter första gången Nya Zeeland och andra gången Taiwan. 1989 slutade de till och med på tredje plats efter både Nya Zeeland och Taiwan. 1991 slutade de åter på en andraplats efter Nya Zeeland. De tre efterföljande turneringarna, 1995, 1998 och 2003, vann de finalerna mot Nya Zeeland och blev oceaniska mästare de tre åren.

Asiatiska mästerkspapen[redigera | redigera wikitext]

Från och med 2006 bytte Australien kontinentalt förbund när de gick över till asiatiska AFC för att öka konkurrensen för sina landslag. Därmed har de sedan 2006 deltagit i de asiatiska mästerskapen. första turneringen 2006 stod de som värd för och det slutade med en finalplats mot Kina där matchen slutade 2–2, men där Kina vann på straffläggningen. Vid 2008 års turnering slutade de på en fjärdeplats.

Vid de asiatiska mästerskapen 2010 gick Australien till slutspelet efter att ha slutat tvåa i sin grupp efter Kina. I semifinalen fick de möta Japan som de slog med 1–0 och i finalen fick de möta Nordkorea. Finalen slutade 1–1 efter ordinarie tid och förlängning och den avgjordes vid en jämn straffläggning som Australien vann med 5–4. De blev därmed asiatiska mästare för första gången.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Australia: FIFA/Coca-Cola World Ranking”. FIFA.com. http://www.fifa.com/associations/association=aus/ranking/gender=f/index.html. Läst 13 december 2013. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]