Bälinge IF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bälinge IF
HemortBälinge
Grundad15 mars 1936
HemmaarenaBälinge IP
Meriter
Säsonger i
Damallsvenskan
13[1]  (2008)
Placering i
damallsvenskans
maratontabell
14:e[1]

Bälinge IF, bildad 15 mars 1936, är en idrottsförening i Bälinge i Uppsala kommun, vars damlag i fotboll varit speciellt framgångsrikt, och spelat i Damallsvenskan. Klubben har även ett herrlag i fotboll, samt grenarna bordtennis samt skidsport, innebandy, badminton och cykelsport.

Damlaget i fotboll[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF hade ett väletablerat damlag, med spel i Sveriges högsta division från starten 1978 och efter en frånvaro i högsta serien åter i Damallsvenskan säsongen 1995. Klubben fick dock lämna högsta serien efter tio raka säsonger och tvingades till spel i Division 1 säsongen 2005. Vistelsen utanför Allsvenskan blev emellertid endast ettårig, serien vanns i överlägsen stil och uppsalaklubben spelade åter i Damallsvenskan 2006. Inför säsongen 2007 värvades fyra finländska landslagsspelare till laget. Från Umeå IK kom Anne Mäkinen och från FC United, Jakobstad kom Petra Vaelma och Katri Nokso-Koivisto. Den fjärde nya finländska landslagsspelaren är Sanna Talonen.

Bälinge IF hade bland annat bidragit med spelare till damlandslaget, exempelvis vid VM 2003 i USA. Hemmamatcherna spelades från början på Bälinge IP men sedan 2003 års säsong spelade damlaget sina hemmamatcher på Studenternas IP i Uppsala för att kunna ta större publik. Bälinge IP saknade läktare och tog endast några hundratal åskådare. Damlaget spelade i helsvart med gula strumpor.

Bälinge IF föll ur Damallsvenskan 2008. Inför 2009 års säsong beslutades att klubben lägger ner elitverksamheten för damfotboll, som först var tänkt att uppgå i IK Sirius men detta stoppades av Svenska Fotbollförbundet genom ett beslut den 22 oktober 2008. Om man velat flytta hade man enligt reglerna tvingats flytta även flickverksamheten och inte bara elitverksamheten, ett beslut för att man inte skall kunna köpa sig en plats i de svenska elitdivisionerna. Detta hade orsakat långa resor för flickorna i Bälinge, som fått resa till Uppsala för att träna. Om damlaget uppgått i IK Sirius hade man fått börja om på det svenska seriesystemets botten, i Division 5.

Uppsalas elitlag i damfotboll heter numera IK Uppsala Fotboll och bildades 2017 och är en fortsättning av elitfotbollen efter Bälinge IF som övertogs av Danmarks IF och sedermera IK Sirius.

Bälinge fortsatte dock med sitt reservlag som därmed övertog rollen som föreningens A-lag för damfotboll medan de forna elitspelarna uppgick i andra elitklubbar.

2016 vinner Bälinge Dam division 3 och flyttas upp i seriesystemet.

2017 vinner Bälinge Dam division 2 och flyttas återigen upp i seriesystemet.

2018 Spelar Bälinge Dam i division 1

Framgångsrika spelare[redigera | redigera wikitext]

Herrlaget Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF herrfotboll är fotbollssektionen för herrar i Bälinge IF. Herrarnas A-lag, som spelar i helgult, håller vanligtvis till i division tre/fyra Uppland.

Säsongen 2021 spelar dock herrlaget i div. 5. Bälinge IF har en målsättning att åter ta sig upp i förbundsseriens division 3 där laget huserat under totalt 12 år sedan 1991.

Framgångsrika spelare[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF Bordtennis[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF har på kort tid blivit en av de större uppländska bordtennisklubbarna. I dagsläget bedriver man en verksamhet för ca 50 barn, ungdomar och vuxna. Klubben har ett A-lag som spelar i division 4, ett B-lag i division 5, och två st lag i division 6, som är den lägsta serien. Lagen består av ungdomar såväl som äldre spelare.

Bälinge IF Skidor[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF skidor har bl.a. fostrat skidlandslagets Britta Norgren (Johansson) på damsidan, med många framskjutna placeringar i SM, VM och OS samt vunnit Vasaloppet damklassen 2017 och 2019 samt blivit tvåa 4 gånger. Och på herrsidan Stefan Eriksson som haft flera placeringar i Vasaloppet bland de 20 bästa. Bäst var en 3:e plats 1991.

Bälinge IF Innebandy[redigera | redigera wikitext]

Bälinge IF herr spelar i H3 i Upplandsserien och har 13 ungdomslag

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]