Bese

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bese
Vapensköld för Johan Stensson Bese
StamfarJönis Bese
SätesgårdHerrsäter
AdladSvensk uradel
† Utslocknad i Sverige
UtslocknadTidigt 1500-tal
SvärdssidanNils Bese

Bese ("Byssy", "Byse") var en medeltida adelsätt, svensk uradel vilken är utslocknad. Något gemensamt vapen fördes inte inom släkten utan flera olika har brukats av olika släktmedlemmar.

Enligt släkttraditionen skulle de härstamma på en Sten Bese, som varit fogde över den heliga Birgittas gods. Denne är dock inte känd i några dokument. Den förste påvisbare medlemmen av släkten var Jönis Bese, omtalad 1397-1413.

Jönis Bese var gift med Cecilia Jönsdotter, en dotter till Jönis Djäkn, Bo Jonssons fogde på Gripsholm. Genom detta gifte kom släkten i besittning av Herrsäter, som sedan blev släktens huvudsäte. Jönis Beses son Sten Jönsson omtalas 1425-1458 och var död 1466. Genom ett giftermål med en dotter till den värmländske frälsemannen Anund Hatt lade han grunden till släktens godsinnehav i Värmland.

Med Johan Stensson Bese upptogs ätten bland de högadliga ätterna. Släkten slöts dock med honom, eller möjligen hans son Knut Bese. En systerson till Johan Stensson, Nils Bese, övertog släktnamnet, men avled utan manliga ättlingar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]