Biätare (familj)

Från Wikipedia
Denna artikel avhandlar familjen biätare, för arter se biätare
Biätare
Orientbiätare (Merops orientalis).
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPraktfåglar
Coraciiformes
FamiljBiätare
Meropidae
Vetenskapligt namn
§ Meropidae
AuktorRafinesque, 1815
Släkten
Biätare (Merops apiaster).
Biätare (Merops apiaster).

Biätare (Meropidae) är en familj med fåglar som tillhör ordningen praktfåglar. Flertalet återfinns i Afrika men de häckar även i södra Europa, på Madagaskar, i Australien och på Nya Guinea. De känns igen på sin färggranna fjäderdräkt, smala kroppsform, nedåtböjda näbb, spetsiga vingar och vanligtvis förlängda centrala stjärtfjädrar. På håll ger de i flykten ett svalliknande intryck.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Precis som deras namn indikerar äter biäatarna främst insekter som bin, getingar, flygmyror och andra flygande insekter som fångas i flykten. De jagar visserligen nästan alla flygande insekter men deras främsta näringskälla utgörs av honungsbin inom släktet apis. Innan de äter insekten så avlägsnas gadden genom att upprepade gånger slå insekten mot en hård yta. Under denna process extraheras även merparten av giftet ur insektens kropp genom att fågeln trycker med näbben på kroppen. Noteras bör också att fåglarna inom familjen ignorerar de insekter som landar och jagar bara flygande insekter.

Biätare är flockfåglar och häckar i kolonier i tunnlar som grävs ut ur sandbankar. Äggen är vita och de lägger oftast mellan två och nio per kull, beroende på art. Merparten av arterna lever i monogama förhållanden och båda föräldrar tar hand om sina ungar.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Familjen biätare delas ofta upp i två underfamiljer: Nyctyornithinae, som ibland har behandlats som den egna familjen Nyctyornithidae, och de "typiska biätarna" Meropinae.

Arter i taxonomisk ordning[redigera | redigera wikitext]

Efter IOC:[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Bee-eater, i juli 2007
  • Fry, Fry & Harris (1992) Kingfishers, Bee-eaters and Rollers, ISBN 0713680288

Noter[redigera | redigera wikitext]