Bildtelefon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tage Erlander provar en prototyp av bildtelefonen i slutet av 1960-talet

Bildtelefon är en telefon med en bildskärm och kamera, vilket gör att man även kan se den man talar med. Det finns olika typer av bildtelefoner, där de nyaste använder IP-baserad kommunikation.

Under en kort tid på 1970-talet gjordes fältförsök i Stockholm med Ericssons bildtelefon. Det var ett samarbetsprojekt mellan Televerket och LM Ericsson som pågick mellan 1972 och 1974. Det blev dock aldrig en kommersiell framgång. Anläggningen var för dyr för privatpersoner och överföringarna krävde mycket bandbredd i nätet. Tekniken var genomgående analog.[1]

För dagens bildtelefoni används i regel Internet som garanterar hög bildkvalitet och att bild och ljud är i det närmaste synkron. Modern bildtelefoni, både fast och mobil har därför blivit mycket populärt bland teckenspråkiga personer såsom döva, dövblinda och hörselskadade.

Bildtelefon i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

I SVT:s barnprogram Från A till Ö - en resa orden runt från 1974 presenterade huvudpersonen Hedvig (spelad av Birgitta Andersson) i första avsnittet den bildtelefon som hon har i sin bostad, en vagn i skogen. Under tv-seriens gång talar Hedvig återkommande med sin syster Harriet (spelad av Inga Gill) via denna bildtelefon.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meurling (2000), s. 226-227
  2. ^ ”Från A till Ö - en resa orden runt Avsnitt 1 av 26 - Öppet Arktiv”. Sveriges Television. https://www.oppetarkiv.se/video/1146224/fran-a-till-o-en-resa-orden-runt-avsnitt-1-av-26. Läst 8 september 2017.