Videosamtal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett videosamtal mellan Sverige och Singapore med en mobiltelefon.

Videosamtal är ett samtal som utöver ljud innehåller mediet video. För videosamtal via telefonnätet används ofta en mobiltelefon med inbyggd kamera och över internet används ofta en dator med webbkamera och mikrofon. Särskilt före datorns och mobiltelefonens introduktion användes bildtelefoner, främst av företag. Det finns även möjlighet till videosamtal via vissa porttelefoner och elektroniska barnvakter.

Videotelefoni[redigera | redigera wikitext]

Eftersom det publika telefonnätet i allmänhet inte erbjuder tillräcklig kapacitet kopplas videosamtal i allmänhet över Internet (IP-telefoni) eller, då frekvenserna tillgängliga för mobiltelefon utökades genom 3G (som dessutom tillåter kretskoppling för videosamtal), med mobiltelefoner.

Videochatt[redigera | redigera wikitext]

Videochatt är en chatt med videosamtal. Videosamtalet sker då inte direkt via det allmänna telenätet, utan via ett nätverk som till exempel internet, och kräver tillgång till en chattjänst eller en chattprogramvara. Ofta finns det möjlighet att textchatta (konversera med text) samtidigt.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Andel av de svenska internetanvändarna (12+ år) som använder internet för videosamtal någon gång respektive dagligen, år 2014–2019.

En undersökning har visat att användningen av videosamtal och videochattar har ökat bland svenskarna under 2010-talet. År 2012 använde 30 procent av de svenska internetanvändarna videosamtal och år 2019 hade siffran ökat till 71 procent.[1] Undersökningen visade även att det var mycket mer vanligt att använda videosamtal för personer som var födda utanför Norden. Det var 82 procent av dem som gjorde det någon gång och 16 procent dagligen.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Digitala kommunikationstjänster”. Svenskarna och internet 2019. Internetstiftelsen. https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/digitala-kommunikationstjanster/. Läst 6 november 2019. 
  2. ^ Videosamtal och videochatt”. Svenskarna och internet (Internetstiftelsen i Sverige). http://www.soi2017.se/kommunikation-och-sociala-plattformar/videosamtal-och-videochatt/. Läst 5 juni 2018.