Binturong

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Binturong
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Arctictis binturong
Arctictis binturong
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Viverrider
Viverridae
Släkte Arctictis
Temminck, 1824
Art Binturong
A. binturong
Vetenskapligt namn
§ Arctictis binturong
Auktor Raffles, 1821
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Binturongen (Arctictis binturong) är en art i familjen viverrider. Djuret är den enda arten i släktet Arctictis.

Binturongens utbredningsområde är Sydostasien. Djuret lever i skogen och tar sig fram i träden med hjälp av sina vassa klor och sin gripsvans. Den sover på dagen och jagar på natten, med hjälp av sin goda mörkersyn. Binturongen jagar i träd, på marken och även i floder efter fisk. På marken har den en ganska klumpig gång, ungefär som en björn. (Ibland kallar man binturongen för ”björnkatt” på grund av dess sätt att röra sig.) I vattnet liknar dess beteende mera utterns. Den äter blad, frukt, fåglar, fiskar, och små däggdjur.

Binturongen lever i upp till 18 år, något längre i fångenskap. Den är vare sig vanlig eller utrotningshotad. Den är vanlig i fångenskap där den förökar sig bra. Binturongen är lätt att tämja och beter sig ungefär som en hund, så ibland hålls den även som sällskapsdjur. De är också akrobater och kan göra volter och landa på ryggen. De kan även hänga i grenar bara genom att hålla sig fast i svansen.

Hanen blir könsmogen efter 28 månader och honan efter 30 månader. De parar sig i perioderna mars-april och oktober-november. Honan är dräktig i 90-92 dagar. Hon får 2-3 ungar. Ungarna är blinda i cirka 10 dagar. De blir fullvuxna efter ett år. Binturongen lever oftast i småfamiljsgrupper, en hane, en hona och deras senaste ungar. Binturongerna är väldigt lekfulla och familjemedlemmarna småbråkar gärna med varandra. Finns att skåda på Parken Zoo i Eskilstuna

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arctictis binturongIUCN:s rödlista, auktor: Mustelid Specialist Group (1996), besökt 4 oktober 2008.