Biofilm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel rör det biologiska begreppet, för en sammanhängande skildring eller berättelse inspelad med kino- eller videoteknik, se film.

En biofilm är ett aggregat eller kluster av mikroorganismer, till exempel bakterier, som gemensamt bildar en skyddande yta med vars hjälp de vidhäftar. Bakterier som bildar en biofilm kan signalera mellan varandra för att utbyta information om tillväxthastighet och tillgång på näring, något som kallas för quorum sensing (Quorum sensing har mer att göra med att de är tillräckligt många på ett visst område, inte på biofilmen. Men biofilmen hjälper dem att komma tillräckligt tätt.)

Biofilmer bildas ofta på implantat och proteser. Det bildas också vid avloppsinfiltration, där bakterierna i biofilmen bryter ned det organiska materialet.

Smittan kommer oftast från patientens egen hud, från vårdpersonalen eller från kranvatten. Biofilm orsakar kroniska infektioner såsom plack, bakteriell endokardit, cystisk fibros och njursten. De vanligaste bakterierna som orsakar biofilm är stafylokocker, streptokocker, enterokocker och pseudomonas.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.uni-due.de/imperia/md/content/water-science/biofilms_in_medicine.pdf