Bladloppor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bladloppor
Cacopsylla-pulchella-03.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Ordning Halvvingar
Hemiptera
Underordning Heteroptera
Överfamilj Bladloppor
Psylloidea
Vetenskapligt namn
§ Psylloidea
Familjer

Calophyidae
Carsidaridae
Homotomidae
Phacopteronidae
Psyllidae

Triozidae
Hitta fler artiklar om djur med

Bladloppor (Psylloidea) är en överfamilj i insektsordningen halvvingar som innehåller över 3 000 kända arter över hela världen.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Bladloppor är små halvvingar med en längd på endast omkring 2 till 5 millimeter. Liksom andra halvvingar har de ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago. De fullbildade insekterna har en kompakt byggd kropp med välvd rygg, två par vingar och speciellt anpassade bakben som ger dem god hoppförmåga. Nymferna har en mer tillplattad kroppsform och är inte så rörliga som de fullbildade insekterna.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Bladloppor livnär sig på växtsaft som de suger ut ur olika växtdelar, som unga skott, blad, löv eller rötter. Flertalet arter är monofaga eller oligofaga i sitt födoval, det vill säga att de har endast en växtart eller en grupp av närbesläktade växtarter som värdväxter.

Skadeinsekter[redigera | redigera wikitext]

Vissa bladloppor är kända som skadeinsekter på odlade växter, bland annat äpplebladloppa (Cacopsylla mali) på äpple, päronbladloppapäron och morotsbladloppa (Trioza apicalis) på morötter.

Problem med bladloppor i grönsaksodlingar och fruktodlingar kan förebyggas genom icke-kemiska metoder, bland annat genom att se till att deras naturliga fiender, som vissa parasitsteklar och nyckelpigor, är närvarande och trivs. Dock kan det, till exempel i större fruktodlingar, även behövas besprutning med kemiska preparat om angreppen är svåra. I morotsodlingar kan fiberduk minska problemen med bladloppor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från tyska Wikipedia 12 augusti 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]