Bo Nilsson (tonsättare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bo Nilsson
Tonsättare
Född 1 maj 1937 (78 år)
Skellefteå,  Sverige
Aktiva år 1956


Bo Birger Sandor Nilsson, född 1 maj 1937 i Skellefteå, är en svensk tonsättare och sångtextförfattare. Bo Nilsson gjorde succé som kompositör vid debuten i Köln 1956 med verket Zwei Stücke, och hans verk har framförts bland annat av Pierre Boulez. Eftersom han då bodde i Malmberget, fick han av en journalist epitetet "Geniet från Malmberget".

Nilsson valdes in som medlem i Föreningen svenska tonsättare 1962. Bland hans viktigare verk kan nämnas Quantitäten (1957) för pianosolo, Ett blocks timme för sopransolo och kammarensemble efter text av Öyvind Fahlström, Brief an Gösta Oswald (1958–62), Drei Szenen för orkester och Fatumeh (1971) för recitatör, kör, rockgrupp och symfoniorkester. Han har också skrivit musik till flera filmer och TV-serier, som till exempel Hemsöborna och Röda Rummet.

Bo Nilsson är hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. I samband med promotionen fick universitetet ett porträtt av Nilsson målat av konstnären Echi Åberg i Kivik. Porträttet finns även på konstnärens webbplats, www.galleryanima.net

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]