Högnordisk pärlemorfjäril

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Boloria polaris)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Högnordisk pärlemorfjäril
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
The Macrolepidoptera of the world (Taf. 71) (8145266417).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljPraktfjärilar
Nymphalidae
UnderfamiljPärlemorfjärilar
Heliconiinae
SläkteBoloria
ArtHögnordisk pärlemorfjäril
B. polaris
Vetenskapligt namn
§ Boloria polaris
AuktorBoisduval, 1828
Hitta fler artiklar om djur med

Högnordisk pärlemorfjäril (Boloria polaris) är en art i insektsordningen fjärilar som tillhör familjen praktfjärilar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den högnordisk pärlemorfjärilens vingar är gulbruna på ovansidan med mörka rader av prickar och fläckar. På bakvingarna är den inre hälften mörkpudrad. Undersidan är närmast vingbasen rödbrun och tecknad i mörkbrunt, benvitt och gult närmare vingkanten. Vingbredden är 34 till 43 millimeter. Den är mycket lik arktisk pärlemorfjäril och Frejas pärlemorfjäril, två andra arter av pärlemorfjärilar med ungefär samma storlek. Den kan dock skiljas från dessa genom att bakvingens vita kantfläckar är insnörda på mitten så att de nästan är T-formade.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den högnordiska pärlemorfjärilen finns i norra Europa, Asien och Nordamerika samt på Grönland, i arktiska områden och på platser med liknade förhållanden. I Sverige dess utbredning väldigt lokal och begränsad till ett fåtal fjällområden i Lycksele och Torne lappmarker.

Status[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är den högnordiska pärlemorfjärilen klassas som starkt hotad. Det största hotet mot arten är dess begränsade utbredningsområde, vilket gör populationerna känsliga för lokala störningar, som till exempel allt för hårt bete av renar. Ett annat befarat hot mot arten är habitatförlust, då de fjällhedar där den lever allt mer kan komma att växa igen i takt med att skogsgränsen flyttas högre upp på fjällen, vilket troligen sker om medeltemperaturen i området ökar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den högnordiska pärlemorfjärilens habitat är fjällhedar och tundra i områden med lite nederbörd, det vill säga regn och snö. Flygtiden är vanligen från slutet av juni till början av juli. Efter parningen lägger honan äggen, i Sverige och Norgekantljung, men i Nordamerika även på fjällsippa och odon. Äggen kan läggas ett och ett, eller i grupper på upp till tjugo ägg per grupp. Utvecklingstiden från ägg till imago är troligen två år, med två övervintringar som båda sker som larv.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabankens faktablad om Högnordisk pärlemorfjäril[död länk] Läst 10 februari 2009.