Bram Stokers Dracula

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bram Stokers Dracula
Genre drama, romantik, skräck
Regissör Francis Ford Coppola
Producent Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Charles Mulvehill
Manus James V. Hart
Skådespelare Gary Oldman
Winona Ryder
Anthony Hopkins
Originalmusik Wojciech Kilar, Annie Lennox
Produktionsbolag American Zoetrope, Columbia Pictures Corporation, Osiris Films
Premiär
Speltid 128 minuter
Land USA
Språk engelska
IMDb SFDb
För dator/TV-spelet, se Bram Stoker's Dracula (datorspel).

Bram Stokers Dracula är en amerikansk skräckfilm från 1992 i regi av Francis Ford Coppola. Den är baserad på skräckromanen Dracula av Bram Stoker från 1897. Filmen hade biopremiär i USA den 13 november 1992[1] Den vann tre Oscarstatyetter: Bästa kostym, Bästa smink och Bästa ljudeffekter.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En ung advokat, Jonathan Harker, reser 1897 från London till ett dystert slott i Transsylvanien för att göra upp om ett fastighetsköp i London med greve Dracula. Harker har med sig ett foto av sin fästmö Mina. Greven tycker att Mina påminner om hans kärleksfulla hustru Elisabeta. Hon begick självmord när hon nåddes av ett falskt budskap om att hennes älskade make dödats i striden mot den Osmanska hären på 1400-talet — för när inte han längre fanns med henne i livet, så ville hon i stället förena sig med honom i döden. Dracula tvingar Harker att skriva brev till fästmön att han tänker stanna några veckor. Medan Harker är fånge i slottet reser greven till London för att söka upp Mina.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är i stora drag är baserad på skräckromanen Dracula av Bram Stoker. Det som skiljer filmen från boken är att i filmen skildras både orsaken till att greven försvor sig åt Djävulen och hur han efter århundrade av kamp emot Gud till sist fann frid.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bram Stoker's Dracula” (på engelska). Box Office Mojo. 13 november 1992. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=bramstokersdracula.htm. Läst 10 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]