Bram Stokers Dracula

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bram Stokers Dracula
Bram Stokers Dracula
GenreDrama
Romantik
Skräck
RegissörFrancis Ford Coppola
ProducentFrancis Ford Coppola
Fred Fuchs
Charles Mulvehill
ManusJames V. Hart
SkådespelareGary Oldman
Winona Ryder
Anthony Hopkins
OriginalmusikWojciech Kilar
Annie Lennox
ProduktionsbolagAmerican Zoetrope
Columbia Pictures Corporation
Osiris Films
PremiärUSA 13 november 1992 (USA)
Speltid128 minuter
LandUSA USA
Språkengelska
Intäkter215 862 692 dollar
IMDb SFDb
För dator/TV-spelet, se Bram Stoker's Dracula (datorspel).

Bram Stokers Dracula (originaltitel: Bram Stoker's Dracula) är en amerikansk skräckfilm från 1992 i regi av Francis Ford Coppola. Den är baserad på skräckromanen Dracula av Bram Stoker från 1897. Filmen hade biopremiär i USA den 13 november 1992[1] Den vann tre Oscarstatyetter: Bästa kostym, Bästa smink och Bästa ljudeffekter.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En ung advokat, Jonathan Harker, reser 1897 från London till ett dystert slott i Transsylvanien för att göra upp om ett fastighetsköp i London med greve Dracula. Harker har med sig ett foto av sin fästmö Mina. Greven tycker att Mina påminner om hans kärleksfulla hustru Elisabeta. Hon begick självmord när hon nåddes av ett falskt budskap om att hennes älskade make dödats i striden mot den Osmanska hären på 1400-talet — för när inte han längre fanns med henne i livet, så ville hon i stället förena sig med honom i döden. Dracula tvingar Harker att skriva brev till fästmön att han tänker stanna några veckor. Medan Harker är fånge i slottet reser greven till London för att söka upp Mina.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är i stora drag är baserad på skräckromanen Dracula av Bram Stoker. Det som skiljer filmen från boken är att i filmen skildras både orsaken till att greven försvor sig åt Djävulen och hur han efter århundraden av kamp emot Gud till sist fann frid.[källa behövs]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bram Stoker's Dracula” (på engelska). Box Office Mojo. 13 november 1992. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=bramstokersdracula.htm. Läst 10 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]