Branta

Från Wikipedia
Branta
Prutgås (Branta bernicla)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningAndfåglar
Anseriformes
FamiljÄnder
Anatidae
UnderfamiljAnserinae
TribusGäss
Anserini
SläkteBranta
Scopoli, 1769
Arter

Branta bernicla
Branta canadensis
Branta hutchinsii
Branta leucopsis
Branta ruficollis
Branta sandvicensis

och se text
Synonymer
Nesochen Salvadori, 1895

Branta är ett släkte med stora sjöfåglar i familjen änder. De häckar i de norra kustområdena i Palearktis och över hela Nordamerika. Den absoluta merparten flyttar om vintern till kustområden längre söderut, förutom populationen på Hawaii som är stannfåglar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Arterna inom släktet Branta kan skiljas från alla andra gäss på sina svarta eller mörkgrå ben. Utöver detta har de svarta näbbar och stora svarta partier på huvud och hals, med vita, eller i ett fall ockrafärgade, detaljer som kan nyttjas för att skilja de olika arterna från varandra. Hawaiigåsen, som på många sätt skiljer sig ifrån de övriga, har inga vita detaljer på huvudet och mycket lite svart. Som hos flertalet gäss är övre och undre stjärttäckarna vita. De är oftast mindre i storleken än övriga gäss, men några få taxon är lika stor som svart svan.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

De eurasiska arterna har en mer kustnära utbredning i jämförelse med arterna av släktet Anser och Branta-arterna uppträder vanligen inte på inlandslokaler, ens vintertid, förutom enstaka individer eller förrymda exemplar. Detta gäller inte för populationerna i Amerika och Stilla havet, där Anser-gäss inte alls förekommer i samma utsträckning.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Idag urskiljs vanligen sex arter i släktet. Ytterligare en art finns beskriven utifrån subfossila lämningar ifrån Hawaii, där den dog ut under förhistorisk tid. Ännu en förhistorisk art från Hawaii som var mycket stor och flygoförmögen placeras förslagsvis i släktet Branta.

Idag förekommande arter:

Förhistoriska arter:

Flera fossila arter av Branta har beskrivits, men eftersom gäss i det närmaste är omöjliga att åtskilja enbart genom anatomiska studier, så är dessa föreslagna arter osäkra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]