Rödhalsad gås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rödhalsad gås
Status i världen: Starkt hotad[1]
Red-breasted Goose (Branta ruficollis) RWD2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Egentliga andfåglar
Anatidae
Underfamilj Anserinae
Tribus Gäss
Anserini
Släkte Branta
Art Rödhalsad gås
B. ruficollis
Vetenskapligt namn
§ Branta ruficollis
Auktor Pallas, 1769
Chester zoo red breasted goose.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rödhalsad gås (Branta ruficollis) är en gås som häckar på den palearktiska tundran. Den är en flyttfågel och absoluta merparten av världspopulationen övervintrar på låglandet i Rumänien och Bulgarien. Populationen har minskat kraftigt under kort tid och arten kategoriseras som starkt hotad.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Fjäderdräkten är svart med mindre vita avsnitt. Bröstet och halsen är rödbrun med vita kanter. Näbben är kort och bägge kön liknar varandra. Fågeln blir ca 55 centimeter lång och har en vikt mellan 1 000 och 1 500 gram.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Den rödhalsade gåsen är en flyttfågel som häckar på tundra i arktiska regioner i Europa och Asien, från Jamal och österut till centrala Tajmyrhalvön. Den övervintrar i centrala Asien eller södra Europa. 98% av hela världspopulationen övervintrar på låglandet i Rumänien och Bulgarien utmed den nordvästra stranden av Svarta havet. Före 1950 var låglandet i Azerbajdzjan den viktigaste vinterlokalen men idag är den till stora delar övergiven.[1] Små grupper återfinns också vintertid i Nederländerna, Irak, Iran och så långt söderut som Grekland. Den ses ibland i andra delar av Europa och uppträder då ofta tillsammans med andra Branta-arter i samma storlek, som prutgås eller vitkindad gås.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Gotland räknar man den som tillfällig och i resterande delar av Sverige har det fram till 2006 observerats cirka 170 individer.[2]

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Häckningstiden börjar i slutet av juni. De lägger inte sällan sina bon i närheten av större häckande rovfåglar som pilgrimsfalk (Falco peregrinus) och fjälluggla (Nyctea scandiaca) vilka fungerar som ett skydd mot andra rovdjur som fjällräv.[1] Gåsens bo byggs i en grop som fodras med lav, mossa och dun. Honan lägger 4-6 grönaktiga ägg som ruvas i cirka 25 dagar.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Populationen uppskattas till mellan 30 000 och 75 000 individer. Populationstrenden är negativ och den fortsätter minska. Vad den snabba minskningen berott på är inte klarlagt men den är utsatt för både habitatförstöring och jakt och den kategoriseras som starkt hotad (EN) av IUCN.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Branta ruficollis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2 <www.iucnredlist.org>. Läst 2014-01-07.
  2. ^ club300.se

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]