Bristol Centaurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bristol Centaurus
EarlyAircraft Engine2.JPG
TypStjärnmotor
Cylinderdiameter146 mm
Slaglängd177 mm
Slagvolym53,6 liter
längd1 895 mm
Diameter1 404 mm
Vikt torr1 223 kg
Komponenter
VentilerSlidventiler, 4 portar per cylinder
KompressorEnstegskompressor, tvåväxlad
BränslesystemBränsleinsprutning
Bränsle100 eller 130 oktanig bensin
KylsystemLuftkyld
Prestanda
Effekt2 520 hk (1 880 kW)
Specifik effekt35,1 kW/liter
Kompression7,2:1
Specifik bränsleförbrukning0,190 kg/hk/h
Effekt/vikt kvot1,54 kW/kg

Bristol Centaurus var en brittisk flygmotor tillverkad av Bristol Aeroplane Company under 1940- och 1950-talen. Den utprovades på bland annat Hawker Tempest och Hawker Sea Fury under andra världskriget, men inga flygplan med Centaurus-motorer hann sättas in i strid. Efter kriget användes den i transport- och passagerarflygplan som Blackburn Beverley, Airspeed Ambassador och Bristol Brabazon.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Centaurus var den sista och största i en rad framgångsrika stjärnmotorer från Bristol som började med Perseus, som var Bristols första slidmotor, och fortsatte med Hercules och dess lillebror Taurus. Jämfört med Hercules hade Centaurus 40 % större slagvolym. Genom att öka antalet cylindrar från 14 till 18 och öka slaglängden från 170 till 180 mm kunde man åstadkomma det trots att diametern bara ökade med 6 %. En speciell kopparkrom-legering i cylindrarna ökade värmeledningsförmågan vilket gjorde att effekten kunde dubbleras.

Centaurus började utvecklas 1938, men utvecklingen låg på is under första delen av andra världskriget på grund av efterfrågan på Hercules-motorer. Först 1942 påbörjades serieproduktion för bland annat bombflygplanet Vickers Warwick och jaktflygplanet Hawker Tempest. Vid krigsslutet hade 2 500 Centaurus-motorer tillverkats, men mindre än hälften av dem hade monterats i flygplan och ännu färre hade flugit. Efter kriget började motorerna i stället användas i transport- och passagerarflygplan som Blackburn Beverley, Airspeed Ambassador och Bristol Brabazon. Den starkaste versionen av Centaurus hade en effekt på 3 200 hästkrafter.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]