Buddhistiska högtider

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

I likhet med de flesta andra religioner i världen är högtider centralt inom buddhismen. Det finns ingen gemensam högtidsalmanacka som används av alla buddhister eftersom religionen är spridd över många olika områden och indelad i olika inriktningar.

Samma högtid infaller inte alltid vid samma tidpunkt hos alla inriktningar. Något som firas i högtiderna är särskilda händelser i Buddhas liv, som hans födelse, uppvaknande och parinirvana. Alla olika inriktningar och kulturområden har sin egen högtidsalmanacka som innehåller kombinationer av Buddhas liv, till exempel firandet av hans födelse, hans undervisning, hans upplysning, munksamfunden och lokala traditioner. Det är traditioner inom buddhismen tillsammans med olika lokaltraditioner som har gett uppkomst till den stora variationen inom buddhismen.

Olika fester firas i den södra, östra respektive norra delen av buddhismens utbredningsområde. syd, öst och nordbuddhismen. Theravadabuddhismen i Thailand och Sri Lanka har trots att de är delar av samma inriktning olika högtidstraditioner. Buddhas födelse, uppvaknandet och hans parinirvana är emellertid delar som firas i alla traditioner. De olika högtiderna infaller på olika solkalendertider år från år. Många av buddhismens fester infaller på fullmånedagen eftersom det är i allmänhet en helig dag. Högtiderna är tillfällen då man kan få individuell religiös belöning, samt möjlighet att gemensammen är Vesak och Kathina. Det finns även Parinirvanadagen.

Källor[redigera | redigera wikitext]