Theravada

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Theravada (pali Theravâda; sanskrit Sthaviravâda; vilket betyder ”de äldstes lära”) kommer ifrån Sri Lanka och är den buddhistiska tradition som grundar sig på den palispråkiga Tipitaka och på dess medeltida kommentarer av Buddhaghosa och andra, främst utbredd i Burma (Myanmar), Thailand, Laos, Kambodja och Sri Lanka. Theravada skall inte förväxlas med hinayana utan är den enda idag överlevande religiösa skola inom hinayana som förr hade upp emot 14 olika skolor.

Utmärkande skillnader mellan Theravada och Mahayana, den andra stora grenen inom buddhism, är att:

  • Främst munkar och nunnor kan uppnå fjärde gradens befrielse, den fulla befrielsen - nibbâna (sanskrit nirvâna). Däremot är det fullt möjligt för lekmän och lekkvinnor att nå befrielsens tre första grader. Enligt palitexterna har lekfolk i sällsynta fall uppnått full befrielse.
  • Tjugoåtta buddhor och en enda Bodhisattva, medan mahayanabuddhister kan tänka sig hundratals buddhor och Bodhisattvor.
  • Har beteckningen Arahant vilket saknas i Mahayana som möjliggör kvinnors chans att nå befrielse.

När Siddharta Gautama, buddhismens grundare, dog spreds buddhismen över hela Asien. Buddhismen blandades med olika religioner och livsstilar. Buddhas lära blev till flera grenar, och Theravada blev en buddhistisk lära.

Religion
Världreligionerna symboler

Theravada-läran inom buddhismen är vitt spridd över världen och finns representerad med munkar och troende i nästan alla länder. Dock ses det som en svårighet att leva som Theravada -munk eller -nunna i länder som inte följer buddhistisk tradition. De regler som ses som svårast att leva efter är generellt att munkar och nunnor inte får arbeta, hantera pengar, lyssna på musik eller delta/beskåda andra nöjen, laga mat eller ägna sig åt 'sensuella fysiska aktiviteter'. Lägger man sedan till den distinktiva klädseln och att munkar och nunnor inom buddhism rakar av sig håret, så leder det ofta till svårigheter att finna acceptans i västerländska kulturer.

Västerländska theravada-buddhister som vill bli munkar eller nunnor vänder sig till sin munk eller lärare inom den församling de tillhör för att bli rekommenderade och vigd till munk eller nunna. Det kan ta upp till några år från det att man först talar om att man vill bli vigd tills det att man blir fullvärdig munk eller nunna. Det rekommenderas ofta att man bör leva de första åren som munk eller nunna i en kultur som möjliggör att leva fullt ut som munk eller nunna, däribland nämns ofta Sri Lanka, Thailand och Burma. Det finns andra länder som har en stor del av buddhister i befolkningen, men som inte är lika lätta att komma till från andra länder, däribland Indien. Till bland annat Thailand och Sri Lanka kan man söka speciellt visum för munk/nunna.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Nanamoli, Bhikkhu (2001) The life of the Buddha. Seattle: Buddhist publication society
  • Gombrich, Richard F. (2006), Theravada Buddhism. A Social History from Ancient Benares to Modern Colombo. 2nd ed. London: Routledge.
  • Johansson, Rune E. A. (2006) Dhammapada. Stockholm: Natur och kultur
  • Schmidt, Amy (2005) Dipa Ma - The life and legacy of a buddhist master. New York: BlueBridge
  • Rahula, Walpola (1974) What the Buddha taught. New York: Grove press
  • Bechertz, Heinz & Gonbrich, Richard (Red) (1991) The world of Buddhism. London: Thames and Hudson

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]