CA Osasuna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CA Osasuna
OSASUNA.jpg
Grundinformation
Grundad24:e oktober 1920
Fullständigt namnClub Atlético Osasuna
SmeknamnGorritxoak, Los Rojillos (de små röda)
SeriePrimera División
OrtPamplona, Navarra
HemmaarenaEstadio El Sadar
(kapacitet: 18 375)
Nyckelpersoner
OrdförandeSpanien Luis Sabalza
SportchefSpanien Braulio Vázquez
TränareSpanien Jagoba Arrasate
Matchställ
Kit left arm osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit body osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit right arm osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit shorts osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit socks osasuna1920h.png
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit body osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit right arm osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit shorts osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit socks osasuna1920a.png
Lagfärger
Bortaställ

Club Atlético Osasuna, mer känd som bara Osasuna, är en spansk fotbollsklubb från Pamplona, Navarra. Laget spelar i La Liga Santander. Vilket datum klubben bildades har alltid disskuterats men officiellt är det den 24 oktober 1920 som är det rätta datumet. Då skall nämligen två lokala fotbollsklubbar, Union Sportiva och New Club, ha slagits samman. Under senare tid har vissa dokument hittats i Navarras kungliga arkiv som visar på att Club Atlético Osasuna istället grundades den 31 maj 1919.

Osasuna har deltagit i den tidigare varianten av Uefa Champions League (Europacupen) och i fyra upplagor av UEFA cupen (nuvarande Europa League), där man som bäst nådde semifinal under säsongen 2006/2007. Det är den största fotbollsklubben i Navarra när det kommer till rekord och historia, med totalt 38 säsonger i första divisionen, 37 i andra och 13 i Terceran. Man innehar 16:e platsen i den spanska maratontabellen och blev utsedda till” World's best club of the month” i december 2006 av IFFHS efter vinst i fyra raka ligamatcher och en i UEFA cupen.

Historiskt sett, är den årliga budgeten bland de lägsta i första divisionen. Under säsongen 2013–2014 räknade man med 30 miljoner euro, vilket är mer än tjugo gånger lägre än FC Barcelona. Å andra sidan är man en av de endast fyra professionella klubbarna i Spanien, tillsammans med Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Club, som inte är ett anonymt idrottsligt företag, ägandet av klubben ligger hos sina medlemmar.

Klubbens supportrar firar lagets triumfer på Plaza del Castillo i Navarras huvudstad Pamplona.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Från officiella webbplats

Namnet Osasuna föreslogs av Benjamín Andoáin Martínez, vilket betyder hälsa, styrka eller kraft på baskiska, Det är de enda fotbollslaget med ett Baskiskt namn i ligan.

Club Osasuna bildades enligt många efter sammanslagningen av två andra tidigare fotbollsklubbar i Pamplona: Sportiva fotbollsklubb (vars president och spelare var Eduardo Aizpún Andueza) och New Club, efter ett tidigare möte med deras representanter på det kända Kutz-kaféet i Pamplona. Det finns en viss osäkerhet om datumet för Osasunas grundande på grund av brist på exakta historiska dokument. Det finns flera olika källor om grundandet, i en krönika från tiden, i tidningen El Pueblo Navarro, sägs att klubben bildades den 24 oktober 1920. Enligt ett dokument från ett extrainsatt möte i fotbollsklubben Sportiva F.C. är den konkreta dagen för grundandet återigen den 24 oktober 1920. Andra källor pekar på söndagen den 17 oktober 1920, då Sportiva F.C. spelade sin sista match och det har också ansetts vara ett godtagbart datum. Dokument har på senare tid hittats som enligt Navarras kungliga arkiv menar att Club Atlético Osasuna grundades den 31 maj 1919. Officiellt erkänner klubben (medveten om svårigheterna med dateringen) att inget exakt datum finns för grundandet av klubben.

Invigningen av stadion Campo de San Juan sker den 21 maj 1922.

1926 uppdaterades klubbens namn till vad den heter idag, Club Atlético Osasuna.

Under säsongen 1931/32 steg Osasuna till Segunda Division efter att ha avslutat säsongen på första plats. Tre säsonger senare, under 1934/35 års säsong, klättrade laget för första gången i historien upp till Primera Division. I den spanska cupen tog sig Osasuna till semifinal. Säsongen 1935/36 var den första säsongen i Osasuna-historien som man spelade i den högsta divisionen. Men man kunde inte behålla platsen efter att ha fallit till nedflyttningsplatserna under de sista två omgångarna.

Mellan 1943 och 1960 spelar klubben i Terceran och Segundan men besöker några säsonger även Primera Division men håller mest till i de lägre divisionerna.

Den 2 september 1967 invigdes El Sadar-stadion med en match mellan Real Zaragoza och Vitória de Setúbal de Portugal. Nästa match, mellan Osasuna och portugisiska Vitória de Setúbal, spelades en dag senare och Osasuna vann med 3-1.

Fermín Ezcurra Esaín (Navarra, 1922-2018) var den längsta tjänstgörande presidenten i klubbens historia, med 23 säsonger i klubben (1971-1994), vilket överträffade Jacinto Saldises 11 säsonger.

Den 2:a juni 1980 tog sig Osasuna tillbaka till La liga efter 17 år i Segundan och Terceran. Man slutade på en tredjeplats i Segundan och vann i den sista omgången bortamatchen mot Murcia med 0-1 efter mål av Chuma Rández.

Under säsongen 1985/86 deltog Osasuna för första gången i historien i UEFA Cupen, då man lyckats avsluta den föregående säsongen på sjätte plats i tabellen.

Säsong 1993/94 lämnade Osasuna den högsta serien efter att ha kommit sist i La liga. Trots en seger mot Sporting Gijon med 3-0 i den sista omgången saknades sju poäng för att klara sig kvar.

Efter sex säsonger i Segunda division kunde Osasuna säsongen 1999/00 återvända till La liga efter att i den sista omgången vinna hemma mot Recreativo de Huelva med 2-1. Andalusierna spelade för att hålla sig kvar vilket de tyvärr inte lyckades med.

Den 11 juni 2005 spelade Osasuna sin första final i Copa del Rey, man blev runner-up när man förlorade finalen mot Real Betis Balompié med 2-1 på övertid.

I december 2005 byttes Sadar-stadion namn till Reyno de Navarra, under de åtta följande åren, på grund av ett avtal mellan klubben och den regionala regeringen. Detta för att främja och öka turismen till den autonoma regionen Navarra vilket gjordes i utbyte mot ett ekonomiskt bidrag. 2013 tog man tillbaka namnet El Sadar igen.

Under säsongen 2005/06 låg Osasuna tvåa i La liga efter höstsäsongen. Den 16 maj 2006 kvalificerade man sig för första gången i historien för UEFA Champions League när man slutade på en fjärdeplats i tabellen, men man eliminerades av tyska Hamburg i kvalificeringsrundan.

Den 25 februari 2007 spelade Osasuna sin 1000:e match i Spaniens högsta division när man mötte Espanyol de Barcelona på Reyno de Navarra. Matchen slutade 0-2 till det katalanska laget.

Den 14 mars 2007 uppnådde klubben en historisk händelse när man kvalificerade sig för kvartfinal i UEFA Cupen efter att ha slagit ut de kraftfulla Glasgow Rangers från Skottland. Tidigare hade Osasuna eliminerat Girondins de Bordeaux efter ett mål av Nekounam i den allra sista minuten av den andra kvalificeringsmatchen. Den 12 april lyckades Osasuna skapa historia igen genom att ta sig till semifinal efter att Bayer Leverkusen hade eliminerats med resultaten 0-3 i Tyskland och 1-0 i Pamplona. I semifinalen blev man besegrad av Sevilla med minsta möjliga marginal efter att ha vunnit 1-0 i Pamplona och förlorat 2-0 i Sevilla. Sevilla skulle sedermera bli turneringens mästare.

Efter lagets dåliga start av säsongen 2008/09 beslutade Osasuna styrelse att sparka tränare Cuco Ziganda och istället tillsätta José Antonio Camacho när laget låg på sista plats i tabellen. Enligt sporttidningen Marca var Osasuna de laget som drabbades mest negativt av domsluten under säsongen 2008-09. Man fördömde situationen efter nederlaget i matchen mot Real Madrid i januari 2009 då två straffsparkar nekades Osasuna. Slutligen lyckades Camacho se till att Osasuna stannade i den högsta divisionen. I den sista matchen, som spelas i Pamplona, mot just Real Madrid, vann Osasuna med 2-1.

Inför mötet mot Real Madrid på Reyno de Navarra den 31 mars 2012.

Under säsongen 2011/12 fick tränare José Luis Mendilibar laget att ligga endast en poäng från UEFA Europa Leaguekval, då man slutade på en sjundeplats och tränaren förnyade sitt kontrakt med ett år. Under samma säsong lämnade Pachi Izco klubben efter ett decennium som president. Medlemmarna valde genom omröstning den 30 juni 2012 Miguel Archanco till sin nya president för klubben. Säsongen 2012/13 var mycket sämre än den tidigare, efter en katastrofal första halva av säsongen (de låg sist efter 18 omgångar) lyckades laget vinna en del matcher och räddade sig kvar efter att i näst sista omgången vunnit med 2-1 mot Sevilla på El Sadar.

Tillbaka till Segunda division[redigera | redigera wikitext]

Under säsong 2013/14 fortsätter José Luis Mendilibar som tränare. Osasuna börjar säsongen med att förlora de första fyra matcherna men vann den femte mot Elche CF (2-1). Innan, i den tredje omgången, förlorade Osasuna (0-3) på El Sadar mot Villarreal CF, ett nederlag som skulle sluta med att José Luis Mendilibar sas upp och istället ersatte Javi Gracia som tränare. Efter seger mot Elche CF skulle ytterligare två nederlag komma och man vann inte förrän i omgång åtta på La Rosaleda (0-1). I den nionde omgången tog man en bra poäng då man spelade oavgjort mot FC Barcelona (0-0). Från den dagen lyckades man spela ihop 14 poäng under den första halvan av säsongen och låg då på en 13:e plats i tabellen. I den andra halva av säsongen spelar man inte vidare bra och inför den sista omgången är man ordentligt involverad i nedflyttningsstriden. Man tar sig an Real Betis på hemmaplan och vinner med 2-1 men det räcker inte. Med 39 poäng är man en enda poäng från Elche CF och UD Almeria som slutar på 40 poäng. Man slutar på en 18:e plats och lämnar efter 14 säsonger den högsta ligan i spansk fotboll.

Inför säsongen 2014/15 väljer Osasuna att inte förlänga med tränare Javi Gracia och istället anlitas den gamle spelaren Jan Urban. Säsongen inleds med en seger och en oavgjord vilket ger positiva vibbar men i omgång tre kommer den första förlusten hemma mot Deportivo Alavés (1-3). Osasunas spel känns inte vidare stabilt och det är framförallt balansen i det defensiva spelet som inte fungerar. I början av november kommer fem matcher där man inte lyckas vinna och man tar bara totalt två poäng. I slutet av året rycker man dock upp sig något och spelar sex matcher i rad utan att förlora (fyra vinster) vilket skall visa sig bli säsongens bästa period. I december 2014 ersätts president Miguel Archanco av Luis Sabalza efter en omröstning av medlemmarna. Ett ordentligt snöfall i februari över de norra delarna av Spanien gör att två omgångar skjuts upp. När Osasuna kommer till spel efter det ofrivilliga avbrottet på närmare två veckor radar man upp fem raka förluster. Detta blir för mycket för Osasunas styrelse som i slutet av februari väljer att avskeda Jan Urban och ersätta honom med Osasuna Promesas tränare José Manuel Mateo. Tränare Mateo har ingen bra effekt på laget som tar totalt sex poäng under de tio matcher han leder laget. Styrelsen väljer att byta ut honom mot Enrique Martin Monreal som tar över i början av maj. Monreal får hyfsad kontroll på laget under de sex omgångar som är kvar på säsongen och inkasserar endast en förlust under dessa matcher. Inför den sista omgången ligger Osasuna på 18:e plats, som sista lag över degraderingsgränsen, tre poäng före Real Racing Club Santander som dock har fördel av inbördes möte mot Osasuna. Slutligen, efter att ha spelat oavgjort (2-2) mot CE Sabadell, är Osasuna kvar i segunda division. Men det satt långt inne och i halvtid ledde CE Sabadell med 2-0 samtidigt som Real Racing Club Santander vann (0-1) mot Albacete Balompié. Osasuna gör under den andra halvleken två mål vilket alltså ger dem den poäng de såväl behövde och Javier Flaños kvittering i den 89:e minuten kommer för alltid att minnas i klubbens historia.

Snabb visit till Primera Division[redigera | redigera wikitext]

Enrique Martin Monreal får fortsatt förtroende inför säsong 2015/16 som börjar bra. Man rider på den positiva våg som avslutningen av förra säsongen gett. Ont om nyförvärv till denna säsong innebär att man använder sig av många unga förmågor från de egna leden. Man vinner sex av de tio första matcherna och innehar förstaplatsen i tabellen i nio omgångar under höstsäsongen. Under den andra halvan av säsongen håller man sig på den övre delen av tabellen och är som sämst nia när åtta omgångar återstår. Målet blir att hamna bland de sex bästa lagen för en chans till playoffspel och tredje lag att nå La liga. Efter att ha förlorat mot Gimnástic och SD Huesca i omgång 40 och 41 rasar man ner till en sjundeplats. I den allra sista omgången möter man ett Real Oviedo som inte har något att spela för. Osasuna vinner med 0-5 och tar den sjätte och sista playoffplatsen på inbördes möten mot Alcorcón och Real Zaragoza som har samma poäng. I playoffspelet får man först ta sig an tredjeplacerade Gimnástic som man eliminerar efter 3-1 hemma på El Sadar och 2-3 på Nou Estadi de Tarragona. I finalen får man ta sig an ett annat Katalanskt lag, Girona FC som slutat fyra i tabellen. Osasuna vinner hemmamatchen med 2-1 och bortamatchen med 0-1 efter mål av Kenan Kodro. Man vinner samtliga playoffmatcher och är åter i Primera Division.          

Degradering till Segunda division[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2016/17 är Osasuna åter i den högsta divisionen av Spansk fotboll. På grund av den ekonomiska situationen kan inte många nyförvärv göras och dessutom får man kortare tid än vanligt att förbereda sig efter playoffspelet. Man drabbas även av två allvarliga skador tidigt på säsongen vilket inte förbättrar oddsen. Enrique Martin Monreal fortsätter träna laget som inleder säsongen med 1-1 borta mot Malaga. Sedan börjar en långdragen säsong där Osasuna får det väldigt jobbigt. Efter 11 omgångar har man spelat in sju poäng och ligger förankrad i botten av tabellen. Styrelsen väljer att bryta med Enrique Martin Monreal och ersätta honom med Joaquín Caparrós. Den Sevillabaserade tränaren lyckas inte vända på skutan och efter fem raka förluster i ligaspelet får även han lämna klubben. Tränarpositionen ersätts därefter av den dåvarande sportchefen Petar Vasiljević som tränar laget resten av säsongen. Med fyra omgångar kvar av säsongen är man matematiskt degraderade och man slutar till slut på en 19:e plats med 22 poäng. Totalt lyckas man vinna fyra matcher och spela tio oavgjorda.      

Inför säsong 2017/18 anlitar Osasuna en ny sportchef vid namn Braulio Vázquez. Han rör om rejält i truppen och värvar tillsammans med den nya tränaren Diego Martínez tio nya spelare fram till säsongsstarten. Martínez har en hel del nytt material att jobba med och som en av de stora favoriterna att studsa tillbaka till La liga lyckas han inledningsvis riktigt bra. Osasuna inleder de första 14 omgångarna med endast en snöplig förlust borta mot Cultural Leonesa och ligger bra till i tabellen. Men i november åker man på tre raka förluster och tvingas skjuta upp hemmamatchen mot Gimnástic de Tarragona vilken man sedermera också förlorar. Självförtroendet på hemmaplan vacklar och under februari, mars och april tar man bara sju poäng på de sju hemmamatcherna man spelar. Totalt under säsongen blir det endast åtta vinster och nio oavgjorda resultat på hemmaplan. Inför den sista omgången ligger man på en sjundeplats och har chans att ta en playoffplats. Men man förlorar mot Valladolid som sedermera vinner playoffspelet och tar steget upp till La liga. Osasuna slutar på en åttondeplats en poäng från den sjätte och sista playoffplatsen.

Tillbaka till La liga[redigera | redigera wikitext]

Säsong 2018/19 inleds med att Diego Martinez inte förlänger sitt kontrakt och den 20:e juni 2018 utnämns Jagoba Arrasate som ny huvudtränare för Osasuna. Truppen kompletteras med en handfull spelare och man inleder säsongen något osäkert. En poäng efter de tre första omgångarna ger inga bra vibbar men under hösten hittar man ett vägvinnande spel och börjar klättra i tabellen. Framförallt är det spelet på hemmaplan som fungerar bra och efter halva säsongen, då man tagit sig upp på en sjätteplats i tabellen, är man fortsatt obesegrade hemma på El Sadar. Man har bara tappat poäng genom två oavgjorda matcher mot Elche CF respektive CD Numancia. Vårsäsongen blir ett enda långt segertåg och på de 21 sista omgångarna tar man 52 av de 63 möjliga poängen. Framgångarna gör att tränare Arrasate väljer att förlänga sitt kontrakt ännu ett år. I omgång 27 tar man över 1:a platsen i tabellen och behåller den för resten av säsongen. Den 20:e maj, med tre omgångar kvar att spela, är Osasuna matematiskt klara för La liga efter att Granada CF lyckats vinna bortamatchen mot Albacete BP. Osasunas triumftåg hemma på El Sadar håller i sig hela säsongen och när man den 8:e juni spelat den sista matchen hemma mot Real Oviedo (1-0) innebär det den 19:e segern (av 21) på hemmaplan. Man är med detta obesegrade hemma på El Sadar och vinner otroliga 17 raka hemmamatcher under säsongen. Med totalt 26 vinster, nio oavgjorda och sju förluster spelar man in 87 poäng vilket är åtta bättre än tvåan Granada. För fjärde gången i historien vinner Osasuna Segunda division och är tillbaka i La liga.

Säsong för säsong[redigera | redigera wikitext]

Säsong Nivå Division Plats Copa del Rey
1929 3 7:e Åttondel
1929/30 4 Regional Åttondel
1930/31 3 3:e DNP
1931/32 3 1:a Sextondel
1932/33 2 8:e Åttondel
1933/34 2 5:e Åttondel
1934/35 2 1:a Semi-final
1935/36 1 12:e Semi-final
1939/40 2 2:a Åttondel
1940/41 2 5:e 2:a rundan
1941/42 2 6:e 1:a rundan
1942/43 2 4:e 1:a rundan
1943/44 2 13:e Sextondel
1944/45 3 2:a DNP
1945/46 3 5:e DNP
1946/47 3 2:a DNP
1947/48 3 1:a 5:e rundan
1948/49 3 1:a 4:e rundan
1949/50 2 7:e 2:a rundan
1950/51 2 7:e DNP
Säsong Nivå Division Plats Copa del Rey
1951/52 2 6:e DNP
1952/53 2 1:a 1:a rundan
1953/54 1 13:e DNP
1954/55 2 9:e DNP
1955/56 2 1:a Kvartsfinal
1956/57 1 6:e Åttondel
1957/58 1 5:e Åttondel
1958/59 1 8:e Åttondel
1959/60 1 15:e Sextondel
1960/61 2 1:a Sextondel
1961/62 1 12:e Sextondel
1962/63 1 15:e Sextondel
1963/64 2 5:e 1:a rundan
1964/65 2 10:e Åttondel
1965/66 2 9:e Sextondel
1966/67 2 4:e Sextondel
1967/68 2 15:e 1:a rundan
1968/69 3 1:a DNP
1969/70 2 15:e Sextondel
1970/71 3 4:e Sextondel
Säsong Nivå Division Plats Copa del Rey
1971/72 3 1:a 1:a rundan
1972/73 2 15:e 3:e rundan
1973/74 2 17:e 3:e rundan
1974/75 3 1:a 1:a rundan
1975/76 2 19:e Sextondel
1976/77 3 1:a 2:a rundan
1977/78 2 10:e 3:e rundan
1978/79 2 13:e Kvartsfinal
1979/80 2 3:e Åttondel
1980/81 1 11:e 1:a rundan
1981/82 1 10:e 3:e rundan
1982/83 1 14:e Åttondel
1983/84 1 15:e Kvartsfinal
1984/85 1 6:e 3:e rundan
1985/86 1 14:e 4:e rundan
1986/87 1 15:e Kvartsfinal
1987/88 1 5:e Semifinal
1988/89 1 10:e Åttondel
1989/90 1 8:e 1:a rundan
1990/91 1 4:e 4:e rundan
Säsong Nivå Division Plats Copa del Rey
1991/92 1 15:e Åttondel
1992/93 1 10:e 5:e rundan
1993/94 1 20:e 5:e rundan
1994/95 2 7:e 3:e rundan
1995/96 2 10:e 2:a rundan
1996/97 2 16:e 3:e rundan
1997/98 2 15:e Åttondel
1998/99 2 13:e 4:e rundan
1999/00 2 2:a Kvartsfinal
2000/01 1 15:e Sextondel
2001/02 1 17:e Sextondel
2002/03 1 11:e Semifinal
2003/04 1 13:e Åttondel
2004/05 1 15:e Tvåa
2005/06 1 4:e Åttondel
2006/07 1 14:e Kvartsfinal
2007/08 1 17:e Sextondel
2008/09 1 14:e Åttondel
2009/10 1 12:e Kvartsfinal
2010/11 1 9:e Sextondel
Säsong Nivå Division Plats Copa del Rey
2011/12 1 7:e Åttondel
2012/13 1 16:e Åttondel
2013/14 1 18:e Åttondel
2014/15 2 18:e 2:a rundan
2015/16 2 6:e 2:a rundan
2016/17 1 19:e Åttondel
2017/18 2 8:e 3:e rundan
2018/19 2 1:a 2:a rundan
2019/20 1

Truppen 2019/20[redigera | redigera wikitext]

Från klubbens officiella webbplats: www.osasuna.es, uppdaterad 2 september 2019


Målvakter
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom ifrån
1 Spanien Sergio Herrera 5 juni 1993 (26 år) Spanien SD Huesca (2017)
13 Spanien Rubén Martínez 22 juni 1984 (35 år) Spanien Deportivo la Coruña (2018)
26 Spanien Juan Peréz 15 juli 1996 (23 år) Spanien CA Osasuna B (2014)

Försvarare
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom ifrån
2 Spanien Nacho Vidal 24 januari 1995 (24 år) Spanien Valencia CF (2018)
3 Spanien Raúl Navas 11 maj 1988 (31 år) Spanien Real Sociedad (2019)
4 Spanien Unai Garcia (3:e kapten) 3 september 1992 (27 år) Spanien CA Osasuna B (2011)
5 Spanien David Garcia 14 februari 1994 (25 år) Spanien CA Osasuna B (2011)
12 Argentina Italien Facundo Roncaglia 10 februari 1987 (32 år) Spanien Celta de Vigo (2019)
16 Spanien ”Lillo” Castellano 27 mars 1989 (30 år) Spanien Sporting de Gijon (2017)
23 Ekvatorialguinea Spanien Aridane Hernández 23 mars 1989 (30 år) Spanien Cadiz CF (2017)
29 Spanien Endika Irigoien 25 januari 1997 (22 år) Spanien CA Osasuna B (2018)
30 Ecuador Pervis Estupiñán 21 januari 1998 (21 år) England Watford FC (2019)

Mittfältare
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom ifrån
6 Spanien Oier Sanjurjo (1:e kapten) 25 maj 1986 (33 år) Spanien CA Osasuna B (2007)
8 Spanien Fran Mérida 4 mars 1990 (29 år) Spanien SD Huesca (2016)
10 Spanien Roberto Torres (2:e kapten) 7 mars 1989 (30 år) Spanien CA Osasuna B (2011)
14 Spanien Rubén Garcia 14 juli 1993 (26 år) Spanien Levante UD (2019)
17 Spanien Rober Ibáñez 22 mars 1993 (26 år) Spanien Getafe CF (2019)
19 Spanien Kike Barja 4 april 1997 (22 år) Spanien CA Osasuna B (2015)
20 Serbien Darko Brašanac 12 februari 1992 (27 år) Spanien Real Betis (2019)
21 Spanien Iñigo Pérez 18 januari 1988 (31 år) Spanien CD Numancia (2018)
27 Spanien Jon Moncayola 13 maj 1998 (21 år) Spanien CA Osasuna B (2019)
28 Spanien Luis Perea 25 augusti 1997 (22 år) Spanien CA Osasuna B (2016)

Anfallare
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom ifrån
7 Spanien Marc Cardona 8 juli 1995 (24 år) Spanien FC Barcelona (2019)
9 Argentina ”Chimy” Avila 6 februari 1994 (25 år) Argentina CA San Lorenzo (2019)
11 Spanien Brandon Thomas 4 februari 1995 (24 år) Frankrike Stade Rennais FC (2019)
18 Spanien Juan Villar 19 maj 1988 (31 år) Spanien CD Tenerife (2018)
22 Spanien Adrián López 8 januari 1988 (31 år) Portugal FC Porto (2019)

Utlånade spelare
Nummer Land Spelare Födelsedatum Utlånad till
Spanien Jaume Grau 5 maj 1997 (22 år) Spanien CD Lugo (till juni 2020)
Spanien Antonio Otegui 7 mars 1998 (21 år) Spanien CD Numancia (till juni 2020)

Data om klubben[redigera | redigera wikitext]

 • Antal medlemmar 2018/19: 15.498
 • Budget 2019/20: 40.000.000 €
 • Säsonger i Primera División: 38 (Inklusive säsong 2019-20)
 • Säsonger i Segunda División: 37
 • Säsonger i Segunda División B: 0
 • Säsonger i Tercera División: 13
 • Bästa placering i Primera División: 4º (1990/91 och 2005/06)
 • Sämsta placering i Primera División: 20º (1993/94)
 • Bästa placering i Segunda División: 1º (1952/53, 1955/56, 1960/61 och 2018/19)
 • Placering i maratontabellen Primera División: 16º (1.348 poäng)
 • Placering i maratontabellen Segunda División: 19º (1.361 poäng)
 • Flest spelade matcher (Historiskt):
  • Patxi Puñal (458)
  • Javier Castañeda (349)
  • César Cruchaga (343)
  • José Manuel Echeverría (338)
  • Miguel Flaño (338)
 • Flest minuter (Historiskt):
  • Patxi Puñal (36.217)
  • Javier Castañeda (30.090)
  • César Cruchaga (29.442)
  • Eugenio Bustingorri (27.454)
  • Miguel Flaño (26.347)
 • Flest gjorda mål (Historiskt):
  • Sabino Andonegui (119)
  • José Manuel Echeverría (93)
  • Iriguíbel (88)
  • José Ángel Ziganda (54)
  • Jan Urban (48)
 • Flest spelade matcher (1.ª División):
  • Patxi Puñal (420)
  • Javier Castañeda (349)
  • Eugenio Bustingorri (315)
  • César Cruchaga (249)
  • José Luis Salcedo Nieto (247)
 • Flest minuter (1.ª División):
  • Patxi Puñal (33.292)
  • Javier Castañeda (30.090)
  • Eugenio Bustingorri (26.792)
  • José Luis Salcedo Nieto (21.829)
  • César Cruchaga (21.357)
 • Flest gjorda mål (1.ª División):
  • Sabino Andonegui (57)
  • Jan Urban (45)
  • Iriguíbel och José Manuel Echeverría (36)
  • Martín Monreal (34)
 • Utvisad flest gånger (1.ª División): Sergio (6), Puñal (6), Rípodas (5), Echeverría (4) och Moha (4)
 • Största vinsterna målmässigt (1.ª División):
  • Hemmaplan: Osasuna 6-0 Betis (1936/37)
  • Bortaplan: Betis 0-5 Osasuna (2006/07)
 • Största förlusterna målmässigt (1.ª División):
  • Hemmaplan: Osasuna 1-8 Athletic (1958/59)
  • Bortaplan: Real Madrid 8-0 Osasuna (1958/59) och Barcelona 8-0 Osasuna (2011/12)
 • 4 framträdanden i UEFA cupen (1985/86, 1991/92, 2005/06 och 2006/07)
 • 1 framträdande i UEFA Champions League (2006/07)
 • Utsedda till” World's best club of the month” i december 2006 av IFFHS

Andra data[redigera | redigera wikitext]

 • Osasuna har en stor fotbollsakademi, en av de största i Spanien, med femton lag i lägre kategorier (inklusive två dam lag) och samarbetsavtal med nästan hundra klubbar i Navarra. Dessutom organiserar klubben årligen en fotbollsskola, som består av undervisning i klasser till unga fotbollsspelare i olika provinser i Navarra.
 • Dessa aktiviteter samordnas av Foundation Osasuna, vars mål är att skapa sociala, kulturella och sportaktiviteter samt främja den lokala gräsrotsfotbollen.
 • Klubben har 94 officiella peñas, inte bara i Navarra, men också i många delar av Spanien och även på platser så långt bort som Mexiko, Uruguay och Schweiz.
 • Nyligen hade klubben sektioner med baskisk pelota och simning, och för några år sedan, fanns det en sektion med rullskridskohockey men även en med cykling (åren 1925, 1926 och 1942).
 • Det är den enda fotbollsklubben i Navarra som har spelat i både första och andra divisionen

Källor[redigera | redigera wikitext]