CA Osasuna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CA Osasuna
OSASUNA.jpg
Grundinformation
Grundad24:e oktober 1920
Fullständigt namnClub Atlético Osasuna
SmeknamnGorritxoak, Los Rojillos (de små röda)
SeriePrimera División
OrtPamplona, Navarra
HemmaarenaEstadio El Sadar
(kapacitet: 18 375)
Nyckelpersoner
OrdförandeSpanien Luis Sabalza
SportchefSpanien Braulio Vázquez
TränareSpanien Jagoba Arrasate
Matchställ
Kit left arm osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit body osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit right arm osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit shorts osasuna1920h.png
Lagfärger
Kit socks osasuna1920h.png
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit body osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit right arm osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit shorts osasuna1920a.png
Lagfärger
Kit socks osasuna1920a.png
Lagfärger
Bortaställ

Club Atlético Osasuna, mer känd som bara Osasuna, är en spansk fotbollsklubb från Pamplona. Laget spelar i La Liga Santander.

Osasuna har deltagit i den tidigare varianten av Uefa Champions League (Europacupen) och i fyra upplagor av UEFA cupen (nuvarande Europa League), där man som bäst nådde semifinal under säsongen 2006/2007.

Klubben har gjort totalt 38 säsonger i första divisionen, 37 i andra och 13 i Terceran. Man innehar 16:e platsen i den spanska maratontabellen och blev utsedda till ”World's best club of the month” i december 2006 av IFFHS efter vinst i fyra raka ligamatcher och en i UEFA cupen.

Club Atlético Osasuna är en av fyra professionella fotbollsklubbar i Spanien (de tre andra är Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Club) som är helt medlemsägda.

Osasuna har en stor fotbollsskola med femton lag i lägre kategorier (inklusive två damlag) och samarbetsavtal med nästan hundra klubbar i Navarra. Aktiviteterna samordnas av stiftelsen Foundation Osasuna, vars mål är att skapa sociala, kulturella och sportrelaterade aktiviteter samt främja den lokala gräsrotsfotbollen. Klubben hade tidigare sektioner inom baskisk pelota, simning och rullskridskohockey men även en för cykling (åren 1925, 1926 och 1942).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Namnet Osasuna föreslogs enligt klubbens historieskrivning av Benjamín Andoáin Martínez. Klubbnamnet betyder "hälsa", "styrka" eller "kraft" på baskiska. Klubben bildades enligt traditionen genom en sammanslagning av två andra fotbollsklubbar i Pamplona, Sportiva fotbollsklubb och New Club. Det finns flera olika källor till tidpunkten för grundandet. I en samtida krönika i tidningen El Pueblo Navarro sades att klubben bildades 24 oktober 1920. Andra källor pekade på söndagen den 17 oktober 1920, då Sportiva F.C. spelade sin sista match. Det finns även dokument som hävdar att Osasuna grundades den 31 maj 1919. Officiellt anger klubben att inget exakt datum finns för grundandet av klubben men inför klubbens hundraårsjubileum 2020 vald man 24 oktober. Invigningen av stadion Campo de San Juan skedde den 21 maj 1922. År 1926 döptes klubben om till Club Atlético Osasuna. Säsongen 1935/36 var den första säsongen i Osasunas historia som man spelade i den högsta divisionen. Men man kunde inte behålla platsen efter att ha fallit till nedflyttningsplatserna under de sista två omgångarna. Den 2 september 1967 invigdes lagets nuvarande hemmaarena El Sadar-stadion genom en turnering mellan de tre lagen Real Zaragoza, Vitória de Setúbal de Portugal och Club Atlético Osasuna. Under säsongen 1985/86 deltog Osasuna för första gången i UEFA-cupen där man slutade på en sjätteplats. 11 juni 2005 spelade Osasuna sin första final i Copa del Rey men förlorade finalen mot Real Betis Balompié. I december 2005 byttes El Sadar-stadion under åtta år namn till Reyno de Navarra efter ett avtal mellan klubben och den regionala regeringen. Syftet var att främja och öka turismen till den autonoma regionen Navarra, vilket gjordes i utbyte mot ett ekonomiskt bidrag. År 2013 återfick stadion sitt tidigare namn. Den 16 maj 2006 kvalificerade man sig för UEFA Champions League när man slutade på en fjärdeplats i tabellen, men man förlorade mot ett tyskt lag från Hamburg. Den 25 februari 2007 spelade Osasuna sin 1000:e match i Spaniens högsta division när man mötte Espanyol de Barcelona. Den 14 mars 2007 kvalificerade klubben sig till kvartsfinal i UEFA-cupen efter att ha vunnit mot Glasgow Rangers. 12 april samma år gick laget till semifinal, men besegrades av ett lag från Sevilla.  

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]