Deportivo Alavés

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deportivo Alavés
Grundinformation
Grundad 1921
Fullständigt namn Deportivo Alavés, S.A.D.
Serie Primera División
Ort Vitoria-Gasteiz, Álava
Hemmaarena Estadio Mendizorrotza
(kapacitet: 19 900)
Nyckelpersoner
Ordförande Spanien Alfonso Fernández de Trocóniz
Tränare Argentina Mauricio Pellegrino
Matchställ
Lagfärger
Kit body whitestripes.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm alaves away.png
Lagfärger
Kit body alaves away.png
Lagfärger
Kit right arm alaves away.png
Lagfärger
Kit shorts alaves away.png
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ

Deportivo Alavés är en spansk fotbollsklubb, som säsongen 2016/2017 spelar i Primera División efter att förgående säsong vunnit Segunda División. Totalt har klubben spelat 11 säsonger i Primera División. Klubben kallas oftast bara 'Alavés' och kommer från Vitoria-Gasteiz i provinsen Álava (Araba) i Baskien. Klubben grundades 1921 och spelar sina hemmamatcher på Estadio Mendizorroza som tar 19 500 åskådare.

Säsongen 2000/2001 är den hittills mest framgångsrika i klubbens historia då laget nådde finalen i Uefacupen efter att ha slagit ut bland andra italienska Inter. Alavés förlorade finalen med 4-5 mot Liverpool. Laget spelade även i Uefacupen säsongen 2002/2003 men blev då utslaget i andra omgången efter förlust mot turkiska Beşiktaş.

Inga svenska spelare har spelat i Alavés, men norske Dan Eggen spelade i klubben mellan 1999 och 2004 och fanns alltså med i det lag som spelade Uefacup. Andra kända spelare i klubben har varit Jorge Valdano (Argentina), Jordi Cruyff (Holland), Julio Salinas (56 landskamper för Spanien) och Andoni Zubizarreta (126 landskamper för Spanien). Målvakten Zubizarreta, som föddes i Vitoria och inledde sin karriär i Alavés, är därmed den spelare som gjort flest landskampsframträdanden i det spanska landslaget[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sportec.es

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]