Canne de combat

Från Wikipedia
Lätt klädsel för canne de combat.
Full klädsel för canne de combat.

Canne de combat (franska för stridskäpp) är en kampsport i vilken en träkäpp (med fysiska egenskaper i stil med vilken promenadkäpp som helst) används som tillhygge.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Canne som självförsvar[redigera | redigera wikitext]

Canne är en del av en trend av självförsvarsträning som startar under första halvan av 1800-talet i stora europeiska städer. Självförsvar med käpp tränades på så kallade Salons des Armes i storstäder i Frankrike och Belgien. Andra tekniker som tärnades var boxe francaise/Savate, fäktning, skytte och brottning. Vid sin höjdpunkt på 1800-talets slut fanns cirka 400 000 utövare i Frankrike. Kända utövare var Alexandre Dumas den äldre, örfattaren till De tre musketörerna och Honoré de Balzac . En likartad utveckling finns i Storbritannien där motsvarande tekniker utgör grunden i Bartitsu den kampsport som den fiktiva personen Sherlock Holmes lär ha utövat.

Canne som idrott[redigera | redigera wikitext]

De första officiella reglerna till canne de combat fastställdes 1903 även om det fanns regelsystem även innan. Reglerna lanserades i samband med de första franska mästerskapen i Paris samma år, tävlingen vanns av Charles Charlemont. Canne de Combat var uppvisningsidrott vid Parisolympiaden 1924. Efter andra världskriget hamnar sporten i en svacka, många utövare dog i kriget och det dröjde till 1975 innan Maurice Sarry tog initiativet till ett nytt förbund för sporten, CNCCB. Idag finns ca 5000 registrerade utövare i Frankrike och klubbar finns i Kanada, Kroatien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Syd Korea, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Canne de combat utförs med en stav vanligtvis gjord av kastanjeträ. Staven skall vara 95 cm lång, 120 gram och ha en diameter på ca 1 cm. Staven delas in i spets (15 cm), paradyta (60 cm) och handtag (20 cm). En utövare är fri att använda valfri hand för att utföra idrotten.

Pisten[redigera | redigera wikitext]

Pisten i canne utgörs av en cirkel som är 9 meter i diameter.

Matchen[redigera | redigera wikitext]

En match är indelar i tre ronder om repetitive 2 minuter.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre tävlingsformer inom sporten, en som baseras på teknik, en som baseras på uttryck och en som utförs i rullstol. Teknikinriktningen har ett VM och tidvis ett EM, paraidrotten rullstols-canne finns med på VM sedan 2022. Till VM får varje nationellt förbund skicka två tävlande i dam och två i herrklasserna. För uttrycksdelen är coupe de style i Montpellier den största årligen återkommande tävlingen, tävlingen sker normalt under våren.

Canne de Combat är en av sporterna som ingår i satsningen World Combat Games vilket liknats vid ett OS för kampsport. Under World Combat Games 2023 i Riyadh tog svensken Max Valentin guld i lagtävlingen.

Världs- och Europamästare[redigera | redigera wikitext]

År Tävling Vinnare
2022 Världsmästerskap David Leble (FR) / Chim Cholin (FR)
2020 Världsmästerskap Canceled
2018 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2016 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2014 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Sélénia Claudin-Mabire (FR)
2013 Europamästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2012 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) /Sélénia Claudin-Mabire (FR)
2010 Europamästerskap Florian Adami (FR) /Marine Gaudin (FR)
2008 Världsmästerskap Frodo Van de Geuchte (FR) /Nicole Chane Foc (FR)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]