Canne de combat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lätt klädsel för canne de combat.
Full klädsel för canne de combat.

Canne de combat (franska för stridskäpp) är en kampsport i vilken en träkäpp (med fysiska egenskaper i stil med vilken promenadkäpp som helst) används som tillhygge.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Canne som självförsvar[redigera | redigera wikitext]

Canne är en delgren i en självförsvarsvåg som startar under första halvan av 1800-talet i Europa. Självförsvar med käpp tränades på så kallade Salons des Armes i storstäder i Frankrike och Belgien. Andra tekniker som tärnades var boxe francaise/Savate, fäktning, skytte och brottning. Vid sin höjdpunkt på 1800-talets slut fanns cirka 400 000 utövare i Frankrike. Bland kända utövare bör Alexandre Dumas den äldre, författaren till De tre musketörerna och Honoré de Balzac nämnas. En likartad utveckling finns i Storbritannien där motsvarande tekniker utgör grunden i Bartitsu den kampsport som den fiktiva personen Sherlock Holmes lär ha utövat.

Canne som idrott[redigera | redigera wikitext]

De första officiella reglerna till canne de combat fastställdes 1903 även om det fanns regelsystem även innan. Reglerna lanserades i samband med de första franska mästerskapen i Paris samma år som vanns av Charles Charlemont. Canne de Combat var uppvisningsidrott vid Parisolympiaden 1924. Efter andra världskriget hamnar sporten i en svacka, många utövare dog i kriget och det dröjde till 1975 innan Maurice Sarry tar initiativet till ett nytt förbund för sporten CNCCB. Idag finns ca 5000 registrerade utövare i Frankrike och klubbar i Kanada, Kroatien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Syd Korea, Tjeckien, Tyskland

Regler[redigera | redigera wikitext]

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Canne de combat utförs med en stav vanligtvis gjord av kastanjeträ. Staven skall vara 95 cm lång, 120 gram och ha en diameter på ca 1 cm. Staven delas in i spets (15 cm), paradyta (60 cm) och handtag (20 cm). En utövare är fri att använda valfri hand för att utföra idrotten.

Pisten[redigera | redigera wikitext]

Pisten i canne utgörs av en cirkel som är 9 meter i diameter.

Matchen[redigera | redigera wikitext]

En match är indelar i tre ronder om repetitive 2 minuter.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre tävlingsformer inom sporten, en som baseras på teknik, en som baseras på uttryck och en som utförs i rullstol. Teknikinriktningen har ett VM och tidvis ett EM, även paraidrotten rullstol-scanne finns med på VM sedan 2022. Till respektive tävling får varje nationellt förbund skicka två tävlande i dam och två i herrklasserna. För uttrycksdelen är coupe de style i Montpellier den största årligen återkommande tävlingen, tävlingen sker normalt under våren.

Världs- och Europamästare[redigera | redigera wikitext]

År Tävling Vinnare
2022 Världsmästerskap David Leble (FR) / Chim Cholin (FR)
2020 Världsmästerskap Canceled
2018 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2016 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2014 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) / Sélénia Claudin-Mabire (FR)
2013 Europamästerskap Benjamin Latt (FR) / Nicole Holzmann (TY)
2012 Världsmästerskap Benjamin Latt (FR) /Sélénia Claudin-Mabire (FR)
2010 Europamästerskap Florian Adami (FR) /Marine Gaudin (FR)
2008 Världsmästerskap Frodo Van de Geuchte (FR) /Nicole Chane Foc (FR)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]