Shootfighting

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Shootfighting kallas det du gör när du utövar shooto. Det är en kampsport som uppstod när den tyske brottaren Karl Gotch lärde ut Wrestling eller "shooting" till en grupp ur den japanska kampsportseliten. Den förste icke-japanske mästaren Bart Vale tog sedermera sporten till väst och gav den namnet Shootfighting.

Sporten växte fort, särskilt i USA. Shootfighting togs till Sverige av August Wallén och drevs från 1995-2004 i Shooters MMAs regi. Sedan 2005 är administrationen och organisationen av Shootfighting förlagd till Svenska Budo- och Kampsportsförbundet (SB&K) där shootfighting blev invald som idrott 2005. Shootfighting blev därmed också ansluten till Riksidrottsförbundet. På SB&Ks kampsportssektions årsmöte väljs varje år en shootfightingrepresentant att representera shootfighting i sektionsstyrelsen.

2007 arrangerades den första Swedish Shootfighting League, en liga med tävlingar utspridda över landet och med ett svenskt mästerskap i slutet av året.

Shootfighting, som ibland kallas MMA light eftersom slag bara är tillåtet i markkamp på professionell nivå, består av moment från ett flertal andra kampsporter, framför allt från thaiboxning, brottning och brasiliansk jiu-jitsu. Matcherna går oftast i boxningsring och består av en femminutersrond (titelmatcher består av två). En match kan vinnas på följande sätt:

  • Submission (motståndaren klappar av eller ger upp verbalt)
  • Towel (Motståndarens coacher kastar in handduken)
  • Referee Stops Contest “RSC” (domaren stoppar matchen)
  • Judges decision (Domslut: tre poängdomare dömer matchen ”10-9 must”)
  • Disqualification (Motståndaren blir diskvalificerad)
  • Walk over "WO" (motståndaren uteblir)

Internationellt tillåter reglerna vinst på knock-out (KO). I Sverige är vinst på KO enligt SB&Ks definition ej tillåtet.