Shootfighting

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Shootfighting är en kampsport som uppstod när den tyske brottaren Karl Gotch lärde ut Wrestling eller "shooting" till en grupp ur den japanska kampsportseliten. Den förste icke-japanske mästaren Bart Vale tog sedermera sporten till väst och gav den namnet Shootfighting.

Sporten växte fort, särskilt i USA. Shootfighting togs till Sverige av August Wallén och drevs från 1995-2004 i Shooters MMAs regi. Sedan 2005 är administrationen och organisationen av Shootfighting förlagd till Svenska Budo- och Kampsportsförbundet (SB&K) där shootfighting blev invald som idrott 2005. Shootfighting blev därmed också ansluten till Riksidrottsförbundet. På SB&Ks kampsportssektions årsmöte väljs varje år en shootfightingrepresentant att representera shootfighting i sektionsstyrelsen.

2007 arrangerades den första Swedish Shootfighting League, en liga med tävlingar utspridda över landet och med ett svenskt mästerskap i slutet av året.

Shootfighting, som ibland kallas MMA light eftersom slag inte är tillåtet i markkamp, består av moment från ett flertal andra kampsporter, framför allt från thaiboxning, brottning och brasiliansk jiu-jitsu. Matcherna går oftast i boxningsring och består av en femminutersrond (titelmatcher består av två). En match kan vinnas på följande sätt:

  • Submission (motståndaren klappar av eller ger upp verbalt)
  • Towel (Motståndarens coacher kastar in handduken)
  • Referee Stops Contest “RSC” (domaren stoppar matchen)
  • Judges decision (Domslut: tre poängdomare dömer matchen ”10-9 must”)
  • Disqualification (Motståndaren blir diskvalificerad)
  • Walk over "WO" (motståndaren uteblir)

Internationellt tillåter reglerna vinst på knock-out (KO). I Sverige är vinst på KO enligt SB&Ks definition ej tillåtet.