Shaolin kung fu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shaolin kung fu

Shaolin kung fu är ett samlingsnamn för de kinesiska stridskonster som har sitt ursprung och räknar sin härstamning från det buddhistiska Shaolintemplet i Kina. Idag tränas Shaolin kung fu världen över då den gamla tempelordens mästare under slutet på artonhundratalet och stora delar av nittonhundratalet spridits över världen på flykt undan de kinesiska regimernas olika utrensningsaktioner.[källa behövs]

Stilarna klassificeras vanligen som nordlig eller sydlig stil. Generellt kan sägas att nordstilarna använder sig mer av långa vida rörelser och tekniker medan sydstilarna vill jobba närmare sin motpart.[1]

Former[redigera | redigera wikitext]

I kung fu finns det olika "former" som gör det enklare att komma ihåg allt. Djurformerna får sitt namn med ett djur som formen kan identifiera sig med.

Skolor i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre stycken skolor i Sverige som lär ut traditionell Shaolin kungfu:

Skolorna har i princip samma mål med träningen, men deras upplägg i grundträningspassen skiljer sig åt:

På Shaolin Si Wushu Guan och Shaolin Kulturcenter i Göteborg värmer man först upp leder med olika roterande rörelser i olika kroppsdelar, sedan utövar man traditionell uppvärmning, där många olika typer av höga hopp, löptekniker och diverse rörelser ingår, vilket följs av krävande stretching där målet är att bli vig och flexibel för att kunna utöva alla övningar som sedan krävs i gong fu (i denna del brukar spagat och split förekomma), sedan följs detta av olika typer av grundläggande sparkar och olika slag som både tränas var för sig och i olika kombinationer, vilket sedan följs av fyspass där övningar som sit-ups, armhävningar och liknande ingår, för att sedan avslutas med avslappning och massage.

I Songshan Shaolin Chan Wu i Stockholm går man istället direkt till stretchingen, därefter slag eller grundsparkar i olika kombinationer av samma typ som ovan; även här avslutas träningen med ett kort fyspass och avslappning.

Shaolin Si Wushu Guan och Songshan Shaolin Chan Wu var med i Wushu Sm 2010.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]