Choy Lee Fut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Choy Lee Fut (kinesiska: 蔡李佛, pinyin: Cai li fo, jyutping: Coi lei fat) är en traditionell kinesisk kampkonst (kung fu-stil) som har sina rötter i Shaolintemplet. Stilen grundades 1836 av Chan Heung i byn Kin Mui i Guangdong provinsen i södra Kina. Chan Heung döpte stilen Choy Lee Fut för att hedra sina lärare och stilens buddhistiska rötter: "Choy" till ära av Choy Fook och "Lee" till ära av Lee Yau-shan. "Fut" i sin tur är kantonesiska och betyder buddha/buddhism.

Även om stilen grundades i Sydkina anses Choy Lee Fut kombinera inslag av både sydkinesiska och nordkinesiska kampkonster. Från Sydkina kommer Choy Lee Futs låga och kraftiga ställningar samt explosiva handtekniker medan det snabba fotarbetet och de mångsidiga sparkarna är nordkinesiska inslag. Choy Lee Fut är en omfattande kampkonst som innehåller bland annat obeväpnade tekniker, tekniker med traditionella kinesiska vapen, former (förutbestämda mönster av tekniker mot tänkta motståndare), träning med jongs (kampträningsredskap gjorda av trä, "wooden dummies"), qi gong (energi- och andningsövningar), feng shui, lejondans samt traditionell kinesisk medicin.

Choy Lee Fut är i dagsläget en av de populäraste kung fu-stilarna och den har spritt sig över hela världen. Nuförtiden har stilen förgrenat sig i olika organisationer varav en är familjen Chans Choy Lee Fut, "Chan Family Choy Lee Fut". I familjen Chan har man tränat Choy Lee Fut sedan stilen grundades av Chan Heung. Stilen har förts vidare i sin helhet i familjen från far till son och den nuvarande stormästaren är Chan Yong-fa som föddes i Kina och som nuförtiden bor i Australien. Chan Family Choy Lee Fut introducerades i Sverige under 1990-talet av Markku Sipilä och Martti Sipilä.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]